Оксана Бучко

Як тернополянам залишити у спокої «Сам удома»

8236a198346e0ccfbd2c696c3aa94702

Продовжити святкову атмосферу можна за допомогою різдвяних фільмів. І лідирує у списку не лише популярна кінострічка «Сам удома». Його можуть поповнити роботи, відзняті за мотивами авторів Ганса Крістіана Андерсена, Теодора С’юз Гейзеля, Роберта Л. Мея, Чарльза Діккенса, Дж. К. Роулінг.

ТОП-5 різдвяних фільмів, знятих за мотивами книжок, тернополяни можуть знайти за рекомендаціями Старого Лева на ukrcwm.com.

[caption id=«attachment_198685» align=«aligncenter» width=«850»]

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

1. «Дівчинка із сірниками», Ганс Крістіан Андерсен[/caption]

Казка про маленьку дівчинку, яка самостійно заробляє гроші. Напередодні Різдва, запалюючи товарні сірники, аби зігрітись, героїня побачила ароматну смажену гуску та різдвяну ялинку.

[caption id=«attachment_198686» align=«aligncenter» width=«850»]

kinopoisk.ru
kinopoisk.ru

2. «Як Ґрінч украв Різдво!», Доктор С’юз (Теодор С’юз Гейзель)[/caption]

«Батьком» Ґрінча, який ненавидів Різдво і хотів будь-що зірвати свято, був американський дитячий письменник Доктор С’юз, який 1957 року написав казку «Як Ґрінч украв Різдво!». За її мотивами у 1966 році був знятий один із найвідоміших різдвяних мультфільмів – «Як Ґрінч украв Різдво». Це дуже кумедна та позитивна стрічка, яку варто подивитися хоча б раз. Бо може виявитися, що для різдвяного дива необов’язково потрібні подарунки і святкова метушня. Може, Різдво полягає у чомусь більшому? І, може, достатньо мати велике серце, сповнене тепла і любові, щоб відчути Різдво? Здається, Ґрінч знайшов відповідь. До речі, саме цей мультфільм дивився Кевін МакКаллістер, коли залишився сам удома, а також коли загубився в Нью-Йорку.

Також можна подивитися фільм «Ґрінч – викрадач Різдва», знятий у 2000 році студією «Universal Pictures» із Джимом Керрі. Завдяки ролі Ґрінча у цій стрічці актор став переможцем у номінації «Найкращий лиходій» (MTV Movie Awards).

3
3

3. «Олень Рудольф», Роберт Л. Мей

У 1939 році письменник Роберт Л. Мей написав віршик «Rudolph the Red-Nosed Reindeer», який опублікував напередодні Різдва. І з того часу олень Рудольф став дев’ятим північним оленем Санта-Клауса, а також героєм кількох екранізацій. Найвідоміша – мультиплікаційний фільм 1998 року.

Як часто трапляється, що люди передусім помічають недоліки чи вади іншого, а потім вже його чесноти; вважають за диваків тих, хто хоча б чимось відрізняється від інших. От і з Рудольфа, оленя з червоним носом, усі глузують. Ніхто не вірить, що він може стати одним із оленів Санти. Це різдвяна казка про чесність і мужність, цінність дружньої підтримки, силу любові й віру в себе, а також про тернистий шлях до мрії.

4
4

4. «Різдвяна пісня в прозі», Чарльз Діккенс

Засновником жанру різдвяного оповідання справедливо вважають Чарльза Діккенса. Якщо ви вже багато разів перечитали одну з його найвідоміших історій про скнару Скруджа, передивилися однойменні екранізації і хочете чогось нового, «Scrooged» (поширений варіант назви – «Нова різдвяна казка») – непогана альтернатива! Це сатирична осучаснена версія «Різдвяної пісні в прозі» 1988 року з Біллом Мюрреєм у головній ролі.

Цього разу найбільшим скнарою став медіамагнат Френк Крос. І не те, щоб він ненавидів Різдво, радше він ненавидить усіх. Духи Різдва теж уже не ті: Дух Минулого – навіжений таксист, Дух Теперішнього – вже немолода фея з паперовими крилами, а Дух Майбутнього – кістлявий привид у плащі. Але, може, саме такою була б ця класична історія, якби її писали у наш час? Це непоганий варіант перегляду на вечір з елементами типового американського гумору.

5
5

5. «Гаррі Поттер і філософський камінь», Дж. К. Роулінг

Якщо ви хочете побачити те Різдво, яким його всі уявляють, – з величезними ошатними ялинками, різдвяними співами, гарно запакованими подарунками, вкритими снігом доріжками та дахами, а, головне, з дивами, які трапляються, може, лише в різдвяну ніч, – тоді ви маєте аж 7 книжок і 8 фільмів! Але якщо часу не так багато, то можна просто зупинитися на першому фільмі про хлопчика-чарівника.

Більше того, режисером стрічки «Гаррі Поттер і філософський камінь», як і наступної частини, виступив Кріс Коламбус, відомий усьому світові як режисер картин «Сам удома» та «Сам удома 2». І непрофесіонал впізнає руку майстра, який вміє втілювати дива на екрані. Тож від «Сам удома» так просто на свята відійти не вдасться.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео