Олег Снітовський

Вона народилася на Тернопільщині, стажувалася у Москві, а померла у Львові (фоторепортаж)

У фойє Тернопільського обласного краєзнавчого музею діє виставка архівних документів, які розкривають невідомі багатьом тернополянам сторінки життя і творчості художниці, реставратора, декоратора та громадської діячки Ярослави Музики.

В експозиції можна побачити не тільки твори мисткині – картини, екслібриси, ескізи, малюнки до книг, але й матеріали із спогадами сучасників про художницю, яка народилася у 1894 році у Залізцях на Тернопільщині.

Ярослава Музика у 1928 році стажувалась як реставратор у Центральних науково-реставраційних майстернях у знавця старовини І. Грабаря в Москві, вивчала мистецтво реставрації також у Новгороді Великому, Пскові, згодом – у Києві.

IMG_6340 (Copy)
IMG_6340 (Copy)

IMG_6338 (Copy)
IMG_6338 (Copy)

Художниця вперше оприлюднила свої роботи у 1922 році у Львові, де пізніше стає однією із засновників і активних співучасників творчого об’єднання – Асоціації незалежних українських митців, яка

підтримувала творчих українців у всьому світі. Роботи Ярослави Музики експонувалися як в Україні, так і за кордоном, зокрема, в Празі, Берліні, Неаполі, Римі, Варшаві та у США.

IMG_6337 (Copy)
IMG_6337 (Copy)

IMG_6336 (Copy)
IMG_6336 (Copy)

IMG_6335 (Copy)
IMG_6335 (Copy)

Померла мисткиня у 1973 році у Львові.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео