Орест Сарматський

Екс-мер Тернополя каже, що стерильної реформи не буває

Заставка-Негода01

В’ячеслав Негода, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ про реформи місцевого самоврядування.

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, який у 1990-1998 роках був головою Тернопільської міської ради в інтерв’ю Укрінформу окреслив певні позиції щодо реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади за принципом децентралізації, яка  впроваджується в Україні з 2014 року.

За словами заступника міністра, «…враховуючи те, що у нас на початок реформи у 2014 році, було понад 11,5 тисячі територіальних громад, переважна більшість з яких (10,2 тис.) - дрібні громади, передати їм весь пакет повноважень було просто неможливо. Головне було - вселити певну довіру громадам, людям про те, що це потрібно. І вже формування громад в 2017-2018 рр. проходило практично без таких складних процесів, які відбувалися на початку. У нас виникла друга проблема - посилюється опір формуванню громад. Але, якщо говорити про результати 2018-го року, вони, на мій погляд, позитивні. Про це говорять не тільки міжнародні експерти, про це нещодавно сказав і Прем’єр-міністр, що реформа децентралізації — одна з найуспішніших реформ. І найголовніше навіть тут не кількість (громад — ред.). Сьогодні утворено вже 874 громади. Головне те, що саме довіра до цієї реформи громадян є високою, якщо вважати, що будь-яка реформа - це трансформація, це зміни, це не завжди популярно, навіть якщо робиш позитивні речі», – каже В’ячеслав Негода.

IMG_6377 (Copy)
IMG_6377 (Copy)

Торкаючись теми фінансування місцевих бюджетів, В’ячеслав Негода сказав наступне: «Ми почали працювати в 2014 році, коли власні доходи місцевих бюджетів складали 68,6 млрд грн. У 2018 році ми вийшли на рівень понад 230 млрд грн. Ця динаміка зростання місцевих бюджетів і у відсотковому значенні, і в абсолютних цифрах є дуже позитивною. Також зросла доля місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України. Якщо в 2015 році ми починали з 45,6%, то вже в 2018 у нас прогноз майже до 52%», - додав він.

«Якщо говорити про спротив, то він існує, і він різний, - каже В.Негода. - Опоненти реформи, чи ті, хто чинить опір, можуть знаходитися і в системі виконавчої влади, і в системі місцевого самоврядування. Є такі окремі випадки, де, наприклад, чи районна адміністрація, чи якісь територіальні органи не хочуть, щоб їхні повноваження перейшли в громаду. Не буває стерильної реформи. Будь-яка реформа - це певний політичний компроміс, і на центральному рівні також. Тому що всі рішення, які стосуються реформ, приймаються через законодавство.

IMG_6379 (Copy)
IMG_6379 (Copy)

У нас за 2015-2018 роки понад 4 тисячі громад об’єдналися у 874 об’єднані територіальні громади. За кожним цим об'єднанням стоять люди, компроміси, рішення. Хоча, при цьому треба сказати, що у нас поки що не об'єднано близько 7 тисяч громад. І з ними ще потрібно працювати. В тих областях, де є максимальне сприяння місцевої влади на всіх рівнях, де є розуміння, де в тому числі активно працює громадськість, ми маємо результати. Це Житомирська, Хмельницька, Чернігівська, Запорізька, Волинська, Тернопільська, Чернівецька, Дніпропетровська, це ті області, які справді на всіх рівнях працюють дуже активно.

Процес добровільного об’єднання буде діяти і в 2019, і в 2020, і в 2021 роках… Звичайно, цей процес не може тривати вічно. Хоча закон може давати можливість проводити добровільне об’єднання і далі. Але нам важливо, і прем’єр-міністр поставив задачу, щоб чергові місцеві вибори провели на новій територіальній основі громад і районів. Не може довго тривати так, коли в одних громадах є розвиток, інвестиції, а в інших немає. В ОТГ за рахунок власних ресурсів і державної підтримки через субвенції є можливість покращити якість послуг, покращити інфраструктуру, освітні, медичні послуги, тоді як в інших пасивних громадах  ситуація законсервувалася і ніякі позитивні зміни не відбуваються, - зазначив, зокрема, в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео