Орест Сарматський

Експорт свинини впав в 3 рази, імпорт – зріс уп'ятеро (Агроновини)

1401 (Copy)

Обсяги імпорту свіжої, охолодженої та мороженої свинини за 2018 рік склав 28,6 тис. тонн чи майже $52 млн у валютному вираженні. Це у 5 разів більше за обсяги надходження свинини з-за кордону роком раніше.

Про це свідчать дані митної статистики ДФСУ, говориться у повідомленні Асоціації свинарів України.

Як зазначається, експортна активність торік була значно слабшою, ніж у 2017-му: так, до інших країн у 2018-му спрямували 1,76 тис. тонн проти майже 5 тис. тонн у попередньому періоді. Середня митна вартість експортованого кілограму свинини практично не змінилася, проте майже трикратне скорочення обсягів зовнішніх поставок спричинило відповідну зміну обсягу валютних надходжень за такі операції ($3,77 млн проти $10,5 млн у 2017-му). Це на фоні значного пожвавлення імпорту збільшило від’ємне значення зовнішньоторгового сальдо по цій товарній позиції до $48 млн.

– Якщо торік обсяги імпорту свинини незначно перевищували експорт, то різниця у вартості дозволила втримати зовнішньоторгове сальдо вище нульової позначки. Втім, ситуація на ринку свинини, динаміка торгівельної активності та співвідношення зовнішніх та внутрішніх цін ще в першій половині року «підготували» операторів до того, що у 2018-му Україна не зможе втримати звання нетто-експортера свинини, – коментують аналітики АСУ.

Не зважаючи на приріст річних обсягів імпорту, послаблення внутрішніх закупівельних цін дещо сповільнило темпи імпорту протягом останніх двох місяців року. Тож фактичне надходження свинини з-за кордону не сягнуло прогнозованих 30 тис. тонн, тож поступається обсягам імпорту свинини у 2014-му та у попередні три роки. Крім цього, аналітики зауважують, що питома вага імпортної свинини на внутрішньому ринку не перевищує 5%.

Прогноз: аграрії збільшать посіви пивоварного ячменю на 10%

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Пивоварний ячмінь увійшов до переліку найбільш рентабельних культур для аграріїв в 2018 році.

Про це розповів регіональний директор з постачання Malteurop Eastern Europe Олександр Івашина в інтерв'ю Agravery.com.

За його словами, номінально ціна на дану культуру порівняно із 2016 та 2017 роками виросла.  Це викликано, перш за все, збільшенням світових цін. Зараз на світових ринках пивоварний ячмінь торгується за ціною на $10-15 дорожче (на базисі FOB), за третій клас продовольчої пшениці – $238-240 проти $225, а кукурудза і того менше – $165.

– Якщо говорити про пивоварний ячмінь, то його продають із певною премією по відношенню до фуражного. Ця премія за пивоварний ячмінь у межах 10-15% залишиться, як мінімум, і у наступному сезоні. Маючи високу ціну ячменю і цю надбавку, можемо говорити про пивоварний ячмінь як одну із найбільш рентабельних культур для аграріїв, – додав Олександр Івашина.

Він також зазначив, що попит на цю культуру в Україні зростає.

– Частина пивоварного ячменю експортується у Європу та країни СНД. Скажу навіть більше, попит від трейдерів перевищує пропозицію, а задовольнити його Україна не може через певні проблеми із урожаєм ячменю цього року та обмежені площі посіву пивоварного ячменю в цілому. Тому наступного року я очікую збільшення площ під ячменем, як мінімум на 10%, – сказав Івашина, зазначивши, що у минулому році цієї культури було посіяно близько 150 тис. гектарів

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео