Оксана Бучко

Тернополяни можуть позбутись від гілок та коренів дерев сусідів

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n

Право використовувати свою земельну ділянку без перешкод з боку сусідів радять відстоювати у суді експерти у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області. В нагоді стане ст.158 Земельного кодексу України.

Часто у землекористувачів виникають конфлікти через перешкоду цільового використання землею. Наприклад, коли на територію проникають гілки та коріння дерев сусідів.

У таких випадках виключно суд вирішує земельні суперечки. А органи місцевого самоврядування стануть у нагоді при земельних суперечках у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян.

Тож сусідські гілки та корені на своїй території власники можуть сміливо відрізати (згідно з ст. 105 Земельного кодексу України).  Адже використовувати земельні ділянки потрібно таким чином, щоб не завдавати незручностей сусідам – затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення. Тому для уникнення виникнення земельної суперечки власники земельних ділянок повинні враховувати Державні будівельні норми – ДБН 79-92 , які визначають, що від межі сусідньої ділянки до осі дерев  має бути  відстань не менше 3 м, а для кущів – 1 м.

До слова, Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео