Віра Олександрович

Ввозити електрокари, сонячні та вітрові електростанції на Тернопільщину стало вигідніше

Митниця

Про низку новацій при митному оформленні товарів у 2019 році варто знати жителям Тернопільщини, які проводять зовнішньоекономічні операції.

Наприклад, багатьох можуть зацікавити преференції, що вже діють при ввезенні електрокарів, а також - сонячних і вітрових електростанцій. Натомість тим, хто імпортує без митного контролю лісо- або пиломатеріали цінних і рідкісних порід дерев, може бути непереливки. Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Із початку цього року під час ввезення і вивезення товарів, а також пересилання товарів на митну територію України на платників податків очікують ряд змін, - наголошують на Тернопільській митниці ДФС. - Серед них, зокрема, є доволі суттєві. Це варто врахувати і жителям Тернопілля.

Пропонуємо чіткий усіх перелік новацій:

* Вводиться оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) поштових відправлень (товарів), сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро для одного одержувача-фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях. Для цієї норми встановили перехідний період, із 1 січня до 30 червня 2019 року, протягом якого оподатковуватимуть товари, сумарна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро.

* Відповідно до Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України й деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» із 1 січня 2019 року і до 2023 року ввезення електромобілів на територію України здійснюватимуть без сплати ПДВ. Однак із 1 січня 2019-го при ввезенні придбаного електрокару доведеться сплатити акцизний податок. Його розмір розраховуватимуть відповідно до Податкового кодексу України.

* З початку 2019-го і до 2022 року звільнили від оподаткування ПДВ обладнання для сонячних і вітрових електростанцій (трансформатори, котушки індуктивності, фотогальванічні елементи та вітроенергетичні електрогенераторні установки).

* Окрім того, 1 січня 2019 р. набрав чинність Закон від 06.09.2018 р. №2531-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Тож до Кримінального кодексу внесли зміни, згідно із якими переміщення через митний кордон України поза митним контролем або із приховуванням від митного контролю лісо- або пиломатеріалів цінних і рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України, карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Фото, надане Сектором комунікацій ГУ ДФС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео