Оксана Бучко

Тернопільські депутати просять Міністерство молоді та спорту не фінансувати «Студреспубліку»

Фінансування за державний кошт проектів, що поширюють серед молоді тези кремлівської пропаганди та формують антиукраїнські настрої, вимагають відмінити тернопільські депутати Молодіжної ради. Мова йде про фестиваль «СтудРеспубліка», що у 2017 році Міністерство молоді та спорту позбавило бюджетного фінансування.

– А у 2018 та 2019 році організатори спробували відновити державне фінансування подібних заходів та подали в Міністерство неправдиву інформацію щодо змісту проектів, – зазначив керівник МНК у Тернополі Микола Мисак. – На практиці ж продовжили антидержавницьку роботу серед молоді. Так, на 2018 рік для проектів ВМГО «Студентська республіка» та ГО «НДЛМ»  виділено державні кошти на загальну суму 480 тис. грн, а у 2019 році передбачено 490 тис. грн. Ці кошти краще виділити на патріотичні заходи, ідей щодо яких є чимало.  

 

Також члени МНК провели моніторинг заходу ГО «Народно-демократична ліга молоді» (НДЛМ) організованого спільно з ВМГО «Студентська республіка». Вони зафіксували, що на заході були присутні особи, відомі своєю антиукраїнською позицією. Зокрема, учасником заходу був Руслан Коцаба, постійний «експерт» Студреспубліки та НДЛМ, який у 2015 році закликав бойкотувати мобілізацію до лав ЗСУ та притягався за це до кримінальної відповідальності. Він бере активну участь в створенні російської пропаганди (станом на тепер на проросійському телеканалі NewsOne).

Лектором на заході була ЛГБТ-активістка Олена Шевченко, причетна до наруги над державними символами України.

Модерував захід Павло Вікнянський – багаторічний керівник ВМГО «Студентська республіка» та ГО «НДЛМ». Він відомий тим, що публічно декларує проросійські погляди та ретранслює тези російської пропаганди про «громадянську війну», фанатіє від Радянського союзу та перечить політиці держави в сфері національної пам’яті.

Інформаційна робота проекту, а також інших заходів цих організацій, велась в т.ч. в соцмережі «Вконтакте», яка є обмеженою до використання в Україні згідно з рішенням РНБО від 28 квітня 2017 року, яке введено у дію Указом Президента України від 28 квітня 2017 року.

– В процесі моніторингу зафіксовано також ряд порушень, що ставить під сумнів всеукраїнський рівень проектів і свідчить про нецільове та неефективне використання бюджетних коштів, – додав Микола Мисак.

На сесії ММР 17 січня депутати вирішили подати звернення в Міністерство молоді та спорту із вимогою скасувати фінансування фестивалю.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео