Фермерам пропонують надавати мікрокретидити на розвиток від $10 тис. (Агроновини)

1802 (Copy)

Для розвитку українського  фермерства потрібно запровадити практику мікрокредитування.

Таку думку висловив фахівець із земельних питань, член Аграрної партії України Олександр Луцький.

Нагадаємо, що торішня програма підтримки фермерів від уряду провалилася: передбачений у бюджеті на 2018 рік мільярд так і лишився неосвоєним.

Підтримати фермерів можна шляхом надання їм мікрокредитів (наприклад, від $10 тис.). Ми сьогодні не знаємо точної кількості працюючих  фермерів. Скільки земель вони мають у власності і обробляють самостійно, скільки здають в оренду, скільки орендують у власників паїв, які проживають в селах, а скільки у тих, хто проживає в містах (спадкоємців та переселенців). А отже, важко порахувати обсяги продукції, яку вони виробляють та економіку такого виробництва, фінансові витрати, джерела покриття та інші ризики. На жаль, державний земельний кадастр після його створення не отримав розвитку у аналітичній частині. Це б дало змогу на базі аналітичних досліджень розробити  інструменти держпідтримки фермерів, що грунтуються не на популізмі, а на точних  даних, пояснює він.

Мікрокредити для фермерів, на думку фахівця, найбільше видаються через земельний або іпотечний банк.

– Але для цього слід не розбазарювати державні сільськогосподарські землі, як це зараз робиться скрізь по Україні, а закумулювати їх у фінустанові (іпотечному чи земельному банку). Після чого можна отримати під ці землі дешеві кредити, наприклад, у західних фінансових установах під 2–3%. Це дасть можливість видавати фермерам кредити, які будуть у багато разів дешевше, ніж кредити банків в Україні. Таким чином можна фінансувати не лише фермерів, але й найбільш перспективні галузі агросектору – переробку, харчову промисловість чи машинобудування, – пропонує Луцький.

Відкриття ринку землі підніме ціну на с/г угіддя до $3 тис. до 2022 року

1801 (Copy)
1801 (Copy)

Ціна с/г землі може зрости майже до $3 тис. до 2022 року у разі запуску обігу земель. Про це йдеться у дослідженні компанії IMF group of Ukraine. Ціновий прогноз на землю сільськогосподарського призначення базується на міжнародному досвіді країн Прибалтики, Польщі, Чехії, Словаччини, Словенії, Румунії, Болгарії.

Вартість землі в Україні вираховувалася експертами, опираючись на динаміку цінових змін у кожній вищезгаданій країні, яка залежала від двох факторів.

Реальне становлення ринків землі розпочалося у досліджуваних країнах лише після їхнього вступу до Європейського Союзу. Якщо Україна піде цим шляхом, вартість 1 га землі буде змінюватися так: 2016 рік– $1100; 2017 рік – $1373; 2018 рік – $1881; 2019 рік – $2220; 2020 рік – $2398; 2021 рік – $2684; 2022 рік – $2753.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео