Тамара Коблик

19 січня в історії Тернопільщини

19

Цього дня народилися:

Гриць Гладкий (1893, Чернихівці, Збаразький повіт — 16 вересня 1936, Львів) — український громадський і політичний діяч на Волині та Галичині, журналіст, сотник, начальник канцелярії Галицько-Буковинського куреня Січових Стрільців та начальник відділу культосвіти 6-ій Січової дивізії Армії УНР. Автор чисельних публікацій у періодиці.

220px-Гриць_Гладкий_-_сотник_Січових_Стрільців_Армії_УНР
220px-Гриць_Гладкий_-_сотник_Січових_Стрільців_Армії_УНР

Гринчишин Іван (1890, с.Звинячі, Чортківського району – 15.10.1934, м.Чортків) – адвокат, доктор права, заступник комісара Чортківського повіту в період ЗУНР.

Стецько Ярослав (1912, Тернопіль, Королівство Галичини і Володимирії, Австро-Угорщина — 5 липня 1986, Мюнхен, Баварія, ФРН) — український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 р. — перший заступник провідника ОУН-Б С. Бандери. У 1942–1944 рр. перебував у німецькому концтаборі Заксенгаузен. Після звільнення керував антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН-Б.

Stecko
Stecko

Цей день в історії Тернопілля:

19 січня 1899 року – розпорядженням цісаря затверджено в Тернополі українську гімназію, якій присвоєно ім’я Франца-Йосифа.

19 січня 1944 року - у Чортківській тюрмі розстріляно членів ОУН Василя Ганджалу та Йосипа Безпалька.

19 січня 1946 року - НКВД арештувало священика УГКЦ, уродженця Заліщик Єроніма Євгена Тимчука. Засуджений до 10 років таборів, 5 років позбавлення прав та конфіскацією майна. Покарання відбував у Казахстані. Поміж годинами виснажливої праці на кам’яновугільних шахтах о. Єронім знаходив хвилини для особистої молитви та Служби Божої, яку старався відправляти в час, коли всі спали. Після звільнення, яке настало 20 червня 1955 року, повернувся до рідного села, а потім до Львова, де знайшов роботу санітара в бригаді швидкої допомоги. Одночасно підпільно займався душпастирською діяльністю. Помер отець-доктор Єронім Євген Тимчук 25 лютого 1994 року в Коломиї.

19 січня 1947 року - у селі Бариш Бучацького в нерівному бою з енкаведистами героїчно загинули вояки УПА Калинюк і Гук.

19 січня 1947 року – на околиці Тернополя загинули: друкарка воєнної округи ч/з «Лисоня» Теодозія Підгайна «Дарка» (дова по крайовому провідникові ОУН Гулякові) та місцева мешканка Стефанія Ткач-Лотоцька.

19 січня 1947 року -  до сану архімандрита зведено ієромонаха Палладія (Камінський Георгій Михайлович), який згодом став архієпископом Львівським і Тернопільським Російської православної церкви, священноархімандритом Почаївської Свято-Успенської Лаври. На його адресу чиновники радянської влади робили закиди у відсутності активної протидії греко-католицьким священикам, яких у його єпархії було 144 осіб (104 – у Львівській і 40 у Тернопільській області).

19 січня 1990 р. – у м. Тернополі засновано товариство «Лемківщина».

19 січня 2005 року – з посади голови Тернопільської обласної державної адміністрації звільнено Михайла Цимбалюка. Вдруге на цю посаду він прийшов 16 червня 2010 року.

19 січня 2007 року - в Інтернеті відкрито сайт с.Жнибороди, нині - історико-краєзнавчий проект «Жнибороди - Бучаччина - Тернопілля».

19 січня 2016 року - через необережне поводження зі зброєю у військовій частині в селі Приазовське під Маріуполем (Донецька область) загинув військовик 15-ї окремої понтонної роти, в/ч пп В5341 (Приазовське) Сенечко Ігор. Народився 10 травня 1989 у с. Мшанець Теребовлянського району. Похований в с. Мирне Кременчуцького району Полтавської області, де проживає його мати.

Хрещення — найдавніше свято християн, яке відзначали ще апостоли Ісуса Христа.

19 січня православна церква відзначає Хрещення Господнє. Це свято ще називають Богоявленням. Хрещення — найдавніше свято християн, яке відзначали ще апостоли Ісуса Христа. У давнину свято називали Єпіфанією або ж Свєти. У чотирьох Євангеліях сказано, що в день Хрещення Господнього Бог приходить, щоб показати людям Світло Неприступне.

Слово «хрестити» в перекладі з грецької мови означає «занурювати у воду». У цьому обряді таїться символічне значення води, яке описане в Старому Завіті. Як відомо, вода стає початком життя для кожної людини. Вона дає життя всім істотам на Землі. Але вода може нести в собі і кару. Так, Господь залив водою гріхи і зло всього людства під час потопу. Тому значення Хрещення передає нам обмивання і очищення тіла і душі. Зараз цей обряд, крім усього, означає прийняття людиною Господа.

Хрещення Господнє традиційно святкують на церковній службі. Там проводиться освячення води, оскільки Бог також освятив річку Йордан, коли Іоанн Предтеча хрестив його Сина. Вважається, що вся вода в цей день має цілющу силу, тому її потрібно зберігати весь рік.

kreshchenye_gospodne_0
kreshchenye_gospodne_0

19 січня 2014 року мирна акція протесту проти «Диктаторських законів» поступово переросла в жорстоке протистояння мітингувальників з міліцією та внутрішніми військами.

Після прийняття Верховною Радою України так званих «диктаторських законів» 16 січня протестна ситуація в Україні значно загострилася. Громадськість вимагала від опозиційних політиків конкретних дій для зупинення наростаючої диктатури Януковича. У відповідь, ті організували чергове Всенародне Віче.

19 січня, на свято Водохреща, на Майдані Незалежності в центрі Києва зібралося восьме за рахунком Віче. Десятки тисяч людей, які стомилися другий місяць безцільно стояти на майдані, відкрито висловлювали обурення політикам за їх бездіяльність, нездатність сформувати єдину програму дій та вибрати з поміж себе лідера.

Після того, як Арсеній Яценюк у властивому для себе популістичному стилі заявив, що лідером майдану є народ — народ почав голосно його освистувати. А коли всім стало зрозуміло, що на цьому пропозиції у політиків закінчилися — на сцену вийшли представники автомайдану та запропонували йти ходою до Верховної Ради щоб заставити депутатів відмінити скандальні закони.

Частина протестувальників великою колоною рушила до урядового кварталу по вулиці Грушевського. Але, напроти стадіону «Динамо» імені В.Лобановського дорогу їм загородили міліцейські сили спецпідрозділу Беркута та Внутрішніх військ. Дорога була заблокована автобусами та військовими вантажівками. Деякий час активісти намагалися вести переговори з силовиками, а потім почався штурм.

duwiz1do3bi
duwiz1do3bi

Вибір читачів за тиждень

Відео