Орест Сарматський

Україна встановила рекорд п'ятирічки за імпортом огірків (Агроновини)

2101 (Copy)

Україна в 2018 році суттєво збільшила імпорт огірків, закупивши на зовнішньому ринку рекордний обсяг цієї продукції за останні 5 сезонів.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) з посиланням на офіційні дані.

Зокрема, у минулому році імпорт огірків як в грошовому, так і в натуральному вираженні виріс майже на 40% у порівнянні з результатами 2017 року. Так, Україна закупила на зовнішніх ринках 12,6 тис. тонн огірків на загальну суму $8,9 млн. Для порівняння, в 2017 році імпорт огірків до України зафіксовано на рівні 9,2 тис. тонн або $6,5 млн.

Головним постачальником цієї продукції на український ринок традиційно стала Туреччина, на долю якої припало майже 95% від загального імпорту.

Проте в той же час аналітики підкреслюють, що експорт огірків з України у 2018 році також збільшився. Україні вдалося реалізувати на зовнішніх риках 4,4 тис. тонн цієї продукції, а це на 5% перевищує показники 2017 року. В грошовому ж еквіваленті експорт українських огірків зріс ще більш істотно – на 17% і склав $5,2 млн. При чому, більш 60% поставок прийшлося на Польщу. Друге місце з долею у 17% за Білоруссю.

На світових ринках український горіх купують вдвічі дешевше

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Україна за обсягами експорту чищеного грецького горіха входить до трійки лідерів серед топ-20 країн, що торгують чищеним горіхом на світовому ринку.

Про це agroportal.ua повідомив віце-президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін.

– Хоча треба визнати, що ціна українського продукту, на жаль, майже найнижча у рейтингу цієї двадцятки. При середній світовій ціні в 7,74 $/кг (у 2017 році) середня ціна нашого чищеного грецького горіха – 3,68 $/кг, – розповідає Геннадій Юдін.

За його словами, не найкраща позиція в експорті цілого горіха (у шкаралупі). При середній світовій ціні-2017 в 3,706 $/кг, середня ціна українського грецького горіха у шкаралупі  0,969 $/кг (за інформацією InternationalTradeCenter ITC).

Така ситуація пояснюється невисокою якістю українського горіха, більше 95% котрого збирається у домашніх садибах і лісосмугах. Водночас спеціалісти називають горіх та фундук одними з найбільш перспективних і рентабельних культур для сучасного садівництва України. Збирання горіха з 1 га у кілька разів перевищує дохідність від збирання основних сільськогосподарських культур.

Однак вже підростають промислові горіхові сади з сортовим якісним горіхом. Ми сподіваємось на помітний прорив в експорті завдяки об'єднанню садів з якісним продуктом для створення системних, а не ситуативних експортних партій. Горіх – престижна торгова позиція на світовому ринку. Конкуренти так просто не поступляться своїми позиціями, – переконаний керівник галузевої асоціації.

Геннадій Юдін нагадує колегам, що головний конкурент наших садівників  не сусідський сад, а постійно зростаючі площі горіхових садів у сусідніх країнах. Отож відсутність готовності вправно кооперуватися всередині країни працює на руку зарубіжним конкурентам.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео