Віра Олександрович

Тернопільщина сумує за великою патріоткою України Надією Дюк (фото)

Дюк

Якщо твої корені – з Тернопільщини, ти назавжди, навіть живучи за океаном, залишишся захисницею інтересів України.

Такого принципу усе своє життя дотримувалася Надія Дюк віце-президент Національного фонду підтримки демократії. Перед тим ця жінка понад 20 років обіймала посаду старшого радника фонду, керувала програмами і стратегіями підтримки демократичних рухів у країнах Європи і Євразії. У засвіти пані Надія пішла ввечері 23 січня у своїй домівці у Вашингтоні. Цьому передувала тривала боротьба із раком.

Нагадаю, усього за два дні до кончини Надію Дюк нагородили Орденом Княгині Ольги (ІІІ-го ступеня). Зі зрозумілих причин, довелося обійтися без церемонії. Про це написали чимало її друзів і знайомих на своїй сторінках у соціальній мережі «Фейсбук».

Снимок1
Снимок1

Прикметно, що народилася Надія Дюк у Великобританії у 1954 році. Туди її батьки, Марія і Петро Дюки, втекли від переслідувань радянської влади. Власне, батько був хорунжим Української повстанської армії (УПА), навчався у гімназії в Бережанах на Тернопільщині.

Надія теж демонструвала блискучі успіхи в освіті. Так, вона здобула ступінь бакалавра мистецтв із відзнакою в Університеті Суссексу, закінчила коледж Святого Антонія Оксфордського університету. Згодом там же захистила і дисертацію. Після цього викладала радянську і російську історію, була науковим співробітником британського Товариства досліджень Центральної Азії при університеті (більше читайте ТУТприм.).

Снимок2
Снимок2

Вийшовши заміж за американського журналіста Адріяна Каратницького, Надія переїхала до США. Саме там її шляхи перетнулися зі шляхами ще однієї українки з непростою долею – Мирослави Гонгадзе. Їх поєднувало і те, що родинне коріння обох було із Бережанщини.

Керівник «Української служби» Голосу Америки Мирослава Гонгадзе товаришувала із Надією Дюк протягом 18 років.

Вона пішла від нас вчора ввечері, написала Мирослава Гонгадзе на своїй сторінці у мережі «Фейсбук». Це вже не перша втрата близької людини для мене, але вона надзвичайно болюча. Надя була для мене у Вашингтоні сестрою, родиною, ментором, вчителем. Вона перша прийшла на допомогу, коли ця допомога була критичною. Її батьки походженням із Бережанщини заклали їй глибоку любов і відданість Україні.

Снимок3
Снимок3

«Терен» висловлює глибоке співчуття з приводу передчасної смерті великої патріотки України Надії Дюк. Порядність і чесність – це найголовніші риси характеру цієї жінки. Низько схиляємо голову перед відходом у вічність людини, яку на Батьківщині поважали і шанували за мудрість, професіоналізм і далекоглядність. Світла пам’ять про цю чудову Людину завжди житиме у наших серцях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео