Корисна інформація для тернополян

паспорт

Для багатьох жителів області, які звернулися до органів міграційної служби, аби вклеїти у паспорти фото, стало прикрою несподіванкою: паспорт у формі книжечки їм уже не належить – слід оформляти паспорт у вигляді id-картки, причому платити за це чималі гроші. Нагадаю, законодавством передбачено обов’язковість вклеювати фотографії в паспорт після того, як громадянин досягне 25 і 45 років. Фотографія має відображати зовнішній вигляд людини відповідно до її віку.

Якщо цього не зробити, паспорт стає недійсним, тобто, його неможливо буде використовувати за необхідності. Наприклад, з таким паспортом неможливо оформити рахунок у банку, отримати гроші в кредитній організації, оформити допомогу або якісь документи, брати участь у виборах, пишуть на сайті svoboda.te.ua.

Отже, про вклеювання фото слід подбати вчасно.

Громадяни повинні вклеїти фотокартку до паспорта-книжечки після досягнення 25- та 45-річного віку. Згідно з новим законодавством, якщо особа звернулася пізніше, як за місяць з дати виповнення 25 чи 45 років, їй в обов’язковому порядку змінять паспорт-книжечку на документ у формі id-картки. Відповідна постанова Кабміну, якою це регламентовано, набула чинності у жовтні минулого року.

Скільки вартує послуга з оформлення паспорта – id-картки? На офіційному сайті Міграційної служби подано таку інформацію. Загальна вартість адміністративного збору у разі оформлення протягом 20 робочих днів становить  279,00 грн, у тому числі: вартість адміністративних послуг за оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки – 87 грн; вартість бланка – 192 грн.

Загальна вартість адміністративного збору у разі термінового (протягом 10 робочих днів) оформлення становить  366,00 грн, у тому числі: вартість адміністративних послуг за оформлення та видачу паспорта громадянина України у формі картки – 174 грн; вартість бланка – 192 грн.

Отож, хто не встиг вкластися у місячний термін після досягнення 25- чи 45-річного віку, змушений розпрощатися із паспортом-книжечкою.

Нагадаю, баталії стосовно обов’язкового оформлення паспорта у вигляді картки точилися і раніше. У судовому порядку люди відвойовували своє право на паспорти-книжечки. Так, Велика Палата Верховного Суду 19 вересня 2018 року задовольнила апеляційну скаргу трьох жителів Житомирської області про визнання протиправними відмови у видачі паспорта громадянина України у вигляді книжечки і зобов’язала міграційну службу видати документ зазначеного зразка.

При цьому було зазначено, що відмова видати паспорт у формі книжки відповідала законодавству. Проте законодавець, змінивши закон, не дотримав вимог, згідно з якими зміни мають бути зрозумілими й виконуваними, не мати подвійного тлумачення, не звужувати права громадян способом, не передбаченим Конституцією, та не допускати дискримінації, залежно від часу виникнення правовідносин з оформлення паспорта громадянина України.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позбавлення особи можливості отримання паспорта у традиційній формі (у вигляді книжки) і викликані цим побоювання окремої суспільної групи про те, що отримання паспорта у вигляді id-карти може завдати шкоди приватному життю, є втручанням держави, яке не було необхідним у демократичному суспільстві і є непропорційним цілям, які мають бути досягнуті без обтяження особи надмірним тягарем.

До того ж будь-яке обмеження прав і свобод особистості має бути чітким і законодавчо визначеним, проте у цьому випадку таке обмеження, як неможливість отримання паспорта в формі книжки, законодавством не передбачено.

Нещодавно право на паспорт-книжечку відстояв у суді і підліток, якому як перший паспорт запропонували id-картку.

Ольга КУШНЕРИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео