Віра Олександрович

Тернопільщина стане «піддослідним кроликом» для моделювання адміністративно-територіального устрою в Україні

Валов

У Тернопільській області вже утворили 49 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Вони охопили 616,9 тисяч населення, тобто 58,6% від загалу, і 6,2 тис. км території краю, або 45,2%.

Але процес ще триває. І ключовим у ньому стане 2020-й - рік виборів до усіх місцевих рад. Про це «Терену» повідомив заступник голови Тернопільської обласної держадміністрації із питань децентралізації Олег Валов (також читайте ТУТ і ТУТ – прим.).

- Наразі у нас об’єдналися 282 сільських, селищних і міських рад, а це – 472 населених пункти, - каже він. – Окрім того, низка сільських рад уже висловила бажання приєднатися до сформованих ОТГ. Саме цей процес, як ми очікуємо, активізується у 2019 році.

1
1

Що цікаво, лише 1 із 17-ти районів не має створених ОТГ. Тільки 5 із 18-ти міст і 4 із 17-ти селищ міського типу не створили навколо себе ОТГ. Натомість у 10-ти із 17-ти районів саме районний центр став центром громади. Тож у влади є повне право сказати, що процес формування ОТГ на Тернопіллі виходить на завершальну стадію.

- У ЦВК вже перебувають на розгляді звернення від обласної держадміністрації про призначення довиборів ще в 3-х громадах, - продовжує Олег Валов. До Байковецької ОТГ приєднатися хоче Охримівська сільська рада Збаразького району, До Саранчуківської ОТГ – Літятинська сільська рада Бережанського району. До Товстенської ОТГ – Ворвулинська і Солоненська сільські ради Заліщицького району.

2
2

До слова, в обласній держадміністрації підтримали ініціативу реалізації пілотного проекту «Моделювання адміністративно-територіального устрою у Донецькій, Луганській, Харківській і Тернопільській областях на новій територіальній основі».

- Вибір – логічний, адже у Харківській області – найбільша кількість міського населення, у нас – сільського, - пояснює чиновник. – До пілоту також ввійшли області, частина територій яких – окупована. Тож на базі саме цих регіонів будуть створювати напрацювання, які згодом допоможуть запровадити реформу всюди.

Власне, законопроект «Про зміну та встановлення меж районів Тернопільської області» вже напрацьований. У ньому розробники передбачили розширення меж 4-х районів/округів: Тернопільського, Бережанського, Кременецького і Чортківського. Втім, це – ще не остаточно, адже можуть відбутися зміни, стверджує пан Валов.

3
3

- Не секрет, що в деяких інших областях говорять про створення районів/округів із кількістю населення близько 1 мільйона, - додає він. – Як відомо, у всій нашій області такою є загальна кількість населення.

До 2020 року, точніше до часу проведення місцевих виборів, особливої активізації щодо створення нових громад - в Україні загалом і на Тернопіллі зокрема – ніхто не сподівається.

- Нагадаю, на початку реформи у системі місцевого самоврядування області налічувалося 18 міських, 17 селищних і 580 сільських рад, - уточнює чиновник. - Міське населення на Тернопіллі складає лише 45% від загальної чисельності. Тобто наш регіон дійсно є особливим.

4
4

Головним «плюсом» 2018 року Олег Валов вважає приєднання до процесу двох міст обласного значення – Тернопіль і Бережани.

- Ми дуже сподіваємося, що Кременець і Чортків не забаряться із цим, - додає чиновник. – Відомо, що перемовини там уже йшли, але… Можливо, людям не так пояснили, хтось погано розібрався…

Нагадаємо, згідно зі змінами, які обласна рада внесла до Перспективного плану формування територій громад Тернопільщини, у нашому краї пропонували утворити 59 ОТГ. Серед них: 19 вже існуючих (без змін) «плюс» 29 існуючих (із розширенням) і 11 нових.

- Але громад в області може врешті бути і 32, і 36, - пояснює Олег Валов.Практика показала, що ОТГ із більшою кількістю жителів мають вищий фінансовий потенціал, ніж ті, де чисельність населення є меншою за 5 тис. осіб. Великі громади мають значно більший потенціал для сталого розвитку. І це доводить, що методика, яку свого часу розробили у Мінрегіонбуді, таки мала сенс.

5
5

До речі, наступні місцеві вибори в новостворених ОТГ пройдуть одночасно із виборами до парламенту, тобто у жовтні 2019 р. На цьому наполягає Віце-премєр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. Причому у 2020-му формування ОТГ має цілком завершитися, але про завершення всієї реформи ще не йдеться.

Фото із відкритих джерел

Довідка. У 2015 р. на Тернопільщині утворилися перші 26 ОТГ. Найбільшою стала Теребовлянська міська ОТГ, яка об’єднала 14 колишніх рад із 30,5 тис. населення. У 2016 р. створили 10 нових ОТГ, у 2017-му – лише 4. У квітні 2018 року відбулися перші вибори у 2-х ОТГ – Товстенській і Дорогичівській. Уже 23 грудня голосували жителі ще 5-ти громад: Монастириської і Копичинецької - міських та Білецької, Купчинецької і Настасівської - сільських. Додаткові вибори відбулися у Байковецькій ОТГ.

Вибір читачів за тиждень

Відео