Орест Сарматський

В Україні свинина дорожча, ніж у Євросоюзі (Агро-новини)

2601 (Copy)

Про це заявив нардеп Сергій Тригубенко на своїй сторінці у ФБ.

- Ціни на свинину в Україні та ЄС: ми випереджаємо Європу, – пише депутат.

Ціни на свинину в Україні «живуть» як у Європі, на відміну, від доходів українців, які, на жаль, досі перебувають десь на рівні африканських країн…

За даними globalprice.info, 1 кг свинини у Литві коштує 127–175 грн, у Латвії – 102-127 грн, у Польщі – 111–134 грн, у Словаччині – 127–160 грн, у Чехії – десь 159 грн. І нарешті в Україні – від 102 до 199 грн за кг. Хоча, з власного досвіду мушу сказати, що свинини за 102 грн за кіло давно ніде не зустрічав.

Виходить, що ми навіть трохи випереджаємо окремі країни ЄС за цінами на суто «український продукт».

Факторів, які зумовили таку сумну картину, чимало. З одного боку, це інфляційні процеси, а з іншого – все та ж сама епідемія африканської чуми свиней (АЧС). Хвороба зумовила знищення більш як 32 тис голів свиней, і це лише за офіційними даними.

На цьому фоні рекордно зріс імпорти свинини в Україну з-за кордону. За минулий рік ми наростили показники імпорту у 5 разів! І думаю, що це ще не межа. Щодо експорту, то через АЧС у цьому контексті ми фактично ізольовані. За минулий рік Україна відправила в інші країни всього 1600 т свинини.

Висновок, який логічно напрошується з усього цього дуже простий: неспроможність контролюючих органів належно виконувати свої обов'язки та ефективно протидіяти АЧС призвела не лише до значних збитків українських фермерів-свинарів (вони досі не отримати від держави понад 27 млн грн компенсацій), а й до погіршення якості життя кожного українця, якому, у буквальному сенсі цього слова, дешевше скуштувати свинину за кордоном.

Україна очолила рейтинг смертності через неправильне харчування

Про це свідчать дані дослідження вчених Єнського університету імені Фрідріха Шиллера у Німеччині, передає УНН.

Так, в Україні у 2016 році показник смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням, сягнув 38,2% від усіх смертей.

На другому місці – Білорусь із показником у 36,8%, на третьому – Грузія, 34,4%.

До першої п'ятірки також потрапили Молдова (34,2%) та Узбекистан (32,2%).

Найнижчий показник смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням, був зафіксований в Ізраїлі (9,8%) та Іспанії (10,7%).

Всього вчені проаналізували дані 51 країни.

2602 (Copy)
2602 (Copy)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео