Експорт української капусти збільшився в 6 разів (Агроновини)

2801 (Copy)

Україна в сезоні-2018/19 поновила рекорд з експорту білоголової капусти та розширила географію поставок.

Про це повідомили аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

З травня по грудень 2018 року було експортовано 2,4 тис. тонн вітчизняної білоголової капусти, що у 6,2 разів більше, ніж в аналогічний період сезону 2017/18 та у 5,6 разів більше, ніж за весь минулий сезон (було експортовано 431 тонна).

За повідомленням УПОА, таких результатів вдалося досягти попри зменшення власного виробництва, викликаного скороченням площ під цією культурою і несприятливими погодними умовами.

Також, незважаючи на підвищення цін на українську капусту в 2,5 рази порівняно з минулим роком, вона користується попитом експортерів. Відвантажувати цю продукцію фермери готові не дешевше, ніж 7,5-10 грн/кг або 0,27-0,36 $/кг.

Аналітики пояснили, що збільшення українського експорту, зокрема зумовлено суттєвим скороченням врожаю у сусідніх країнах, а також в ЄС, через посуху та непомірну спеку влітку.

Таким чином, якщо минулого сезону фактично єдиним покупцем української капусти виступала Білорусь, то в поточному сезоні основними експортними напрямками є Молдова, Польща та Румунія.

Експерти асоціації прогнозують, що тенденція до збільшення експорту білоголової капусти з України буде спостерігатися і надалі. Адже у країн-імпортерів наразі висока ціна на овоч та обмежена пропозиція.

Закупівельні ціни на свинину прискорили зниження

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Ціни на ринку живця у кінці січня дещо пришвидшили падіння – з початком третьої декади місяця середньоринкова позначка втратила 4,4% проти 3% попереднього тижня.

Про це свідчать результаті моніторингу, йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України (АСУ).

Так, у ході минулих торгів виробники свинини розписали товарні партії на 1-2 грн/кг дешевше ніж тижнем раніше. Тож цього тижня діапазон цін «зсунувся» до 39-42 грн/кг. Втім, окремі м`ясопереробники декларували і такі ціни закупівлі, що були нижчими за згадану нижню межу.

– Причиною прискорення «цінопаду» слугувала післяноворічна млявість збуту. Хоча затишшя на ринку в другій половині січня та протягом лютого є прогнозованим та звичним, окремі м`ясопереробники зазначають, що цьогорічні продажі навіть дещо (на 5-7%) поступаються результатам роботи протягом відповідного періоду минулого року, – говориться у повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео