Орест Сарматський

В Україні ціна на картоплю сягнула рекордної позначки (Агроновини)

2901 (Copy)

Картопля з початку тижня на гуртових ринках подорожчала на 10%, досягнувши вартості 6,5-7,0 грн/кг (0,19-0,22 €/кг).

Про це повідомив аналітичний центр «Інфо-Шувар».

Аналітики повідомили, що це друга хвиля зростання ціни на картоплю протягом січня, після  суттєвого  подорожчання з закінченням Різдвяних свят.

– Головне ж зростання ціни розпочалось ще на початку листопада. Фактично від кінця осені до середини зими ціни на українську картоплю зросли більш ніж в 2 рази, – повідомили в центрі.

На сьогоднішній день, ціну картоплі, за словами експертів, можна назвати рекордною за останнє десятиріччя, адже вона майже вдвічі вища за минулорічну. В той же час, картопля залишається найдешевшою позицією в українському овочевому «борщовому наборі».

Але попри подорожчання картоплі в Україні, про імпорт крохмалистого овочу з сусідньої Польщі не йдеться.

– Польська картопля сьогодні навіть дорожча від української, таке трапляється досить рідко. Причиною ситуації, яка склалась на ринку, є падіння виробництва картоплі в країнах Європи через аномальну посуху влітку  2018 року, – підкреслюють аналітики.

Для довідки: станом на другу половину січня, на найбільшому в Польщі гуртовому ринку «Броніше» картоплю відпускають  по €0,3-0,35 за кг, що на  30% дорожче ніж в Україні.

Найчастіше аграрії беруть кредити на поповнення обігових коштів

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Найбільш поширені кредити серед сільгоспвиробників – на поповнення обігових коштів з терміном кредитування на 12 місяців з можливістю пролонгації.

Про це розповів заступник керівника управління малого та середнього бізнесу Київської обласної дирекції «Укргазбанк» Дмитро Геник в рамках воркшопу для українських виробників органічної продукції.

– Сьогодні всі банки заявляють, що займаються кредитуванням, але фактично в Україні кредитують максимум 5 банків. «Укргазбанк» кредитує 80% енергопроектів. Загалом має більше 19 програм кредитування, в тому числі і в агросекторі. Середня ставка наразі коливається, в залежності від ціни на гривню. Під кінець року національна валюта подорожчала і середня кредитна ставка складає 21%, але до того становила 19% річних, – зазначив Дмитро Геник.

За його словами, при кредитуванні в першу чергу банк має зважати на досить жорсткі рамки від НБУ, викликані ризиками інфляції та порушень, що були допущені під час кризи 2007-2008 років.

– Вимоги від банку при кредитуванні – діяльність компанії не менше ніж 18 місяців, наявність прибуткової фінансові звітності, стабільний фінансовий прибуток. Якщо він мінусовий, то банк не зможе підприємству надати кредитних коштів, навіть якщо це класний бізнес, – пояснює Дмитро Геник.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео