Віра Олександрович

На Тернопільщині у 2019-му відзначатимуть «букет» солідних ювілеїв (фото)

Шергей

Із переліком ювілейних дат, які відзначатимуть на Тернопіллі у 2019 році, визначилися у Тернопільській обласній держадміністрації. Таких пам’ятних днів – чимало, причому деякі святкування плануються особливо масштабними.

Так, у січні ми вже урочисто відзначили 110-річчя із дня народження провідника ОУН Степана Бандери, а також 100-річчя із дня проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

1 січня
1 січня

Окрім того, у минулі вихідні жителі Тернопілля відсвяткували 30 років із часу створення Тернопільської обласної (філії) організації Української Гельсінської спілки. Основні урочистості відбулися у Тернополі, в Українському домі «Перемога».

Вже у лютому – дві пам’ятних дати: 90 років із часу утворення Організації Українських Націоналістів і 30-річчя з часу виведення радянських військ із Афганістану, а відповідно – вшанування загиблих в Афганістані українців. Наступний ювілей – 75-річчя бою Української повстанської армії під Гурбами – відзначатимуть 21-25 квітня.

Чортків
Чортків

Проте чи не наймасштабнішим у цьому році стане святкування 100-річчя із часу Чортківської наступальної операції Української Галицької Армії – «Чортківська офензива» (7-28 червня – прим.).

Це, до речі, одна із двох дат, що є у відповідній постанові Верховної Ради, – розповідає начальник обласного управління культури Григорій Шергей. – Минулого року ми, скажімо так, провели репетицію цього дійства. Побачили всі «плюси» і «мінуси» локацій. Але у цьогорічних планах головним є, напевно, все-таки створення великого меморіального комплексу пам’яті «Чортківської офензиви». Із обласного бюджеті вже, якщо не помиляюся, виділили 3 млн грн, але згодом дадуть ще. Окрім того, є звернення до керівництва Львівської та Івано-Франківської областей, щоб вони долучилися до створення пам’ятки. І я думаю, що його таки відкриють 7 червня.

Памятник
Памятник

До речі, першим заходом, який внесли до постанови парламенту про пам’ятні дати і урочистості, є 75-ті роковини початку депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини і Західної Бойківщини у 1944-1951 рр. (8 вересня – прим.). Втім, цю гірку дату на Тернопіллі згадають ще й у перші вихідні серпня – під час Ювілейного Всеукраїнського фестивалю «Дзвони Лемківщини».

– Це один із найдавніших фестивалів, започаткованих у нашій області, – каже Григорій Шергей. – Такий прорив ми нині спостерігаємо і в організації мистецького заходу, і самого музейного комплексу «Лемківське село», що я просто тішуся! Почнемо із того, що наказом міністра «Дзвонам Лемківщини» присвоїли статус міжнародного фестивалю. Усі правові норми витримані, все погоджено із Міністерством юстиції. Тому 20-й фестиваль уже буде міжнародним. Крім того, ми вже спробували проводити цей захід упродовж трьох днів і пересвідчилися, що в цьому є сенс.

Лемки
Лемки

Окрім уже традиційних – концерту, за участю цілої палітри мистецьких колективів, і дитячої програми, а також – наукових конференцій і дискусій, цього року запланували провести презентацію фільму, в якому зібрали спогади очевидців депортації українців із їхніх рідних земель. Цю стрічку, за словами пана Шергея, почали знімати ще у 2018 році.

– Цікавим також є один матеріал, підготовлений для театру непрофесійним драматургом, – додає чиновник. – Ми будемо мати консультації із колективом обласного драмтеатру, його керівниками. Сподіваюся, на цій основі у репертуарі нашого театру з’явиться вистава, що відображатиме події переселення.

Народний_рух
Народний_рух

До ювілейного календаря-2019 на Тернопіллі також потрапили: - 370-річчя Зборівської битви (15 серпня); - 80-ті роковини початку Другої світової війни (1 вересня); - 30 років із часу проведення установчого з’їзду, на якому створили громадсько-політичну організацію «Народний Рух України за перебудову» (8-10 вересня); - 80 років із часу заснування Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки (15 листопада); - 80-річчя з часу заснування Тернопільської обласної філармонії і обласного методичного центру народної творчості (19 грудня).

Бібліотека
Бібліотека

До того ж, цієї осені ми відзначатимемо 80-річчя із часу створення Тернопільської області на карті України (4 грудня – прим.).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео