Житель Тернопільщини взявся виготовляти матраци з очерету

50946170_337181373553208_5697545366803578880_n

Житель Великої Березовиці Тарас Підгайний після однієї з поїздок до Німеччини взявся за екологічно чисті матраци.

Цьому посприяв один випадок. Перебуваючи в гостях у свого німецького товариша, якого Тарас Володимирович кілька років тому виручив тут, в Україні, в одній скрутній ситуації, вирішив відвідати Голландію, благо до кордону рукою подати. В одному з господарських магазинів зацікавився матрацами. Продавець, мову зрозуміла, бо сама, як виявилося, була родом з Воронежа. Вийшла заміж за літнього голландця і вже кілька років живе в цій країні. Отож розповіла Тарасу Підгайному, що основа матраців – очерет, тут це модно. Заготовляють його наприкінці червня, висушують, пресують і використовують для матраців та покрівель будинків, пише Петро Гудима для газети «Сільський господар плюс». 

До речі, голландці у цій справі не першовідкривачі. Кілька років тому у Південній Африці знайшли найвідоміший з подібних матраців. Виготовлений він з рослинного матеріалу (стебел і листя осоки та очерету). Його вік, як визначили вчені, приблизно 77 тисяч років!

– Очерет виділяє ефірне масло, це дуже корисно, – каже Тарас Володимирович. Я , коли мав проблеми із хребтом, відвідував лікаря-вертебролога. Він як почув про матраци, придбав собі, синові і дружині.

Є одна особливість. Звичайними нитками очерет, спресований для матрацу, не можна прошивати. Тільки міцними, шовковими. Там же у Голландії я звернувся до фірми, де виробляють такі матраци і мені дали можливість придбати ці нитки. Вже вдома зробив відповідний верстат, на якому пресую очерет розміром 1 м 90 см на 1 м.

На Волині, у заплавах річок Прип’ять і Стохід, вже роками жителі навколишніх сіл цілими сім’ями ріжуть очерет, в’яжуть у снопики та продають представникам польських фірм-посередників. А ті вже, пристойно заробляючи, перепродують фірмам Данії і Нідерландів, де давно оцінили переваги дешевого, екологічно чистого матеріалу.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео