Тернополян закликають взяти участь у виборах та не піддаватись на провокації

1 847 поліцейських та військовослужбовців Національної гвардії будуть охороняти виборчі комісії та патрулюватимуть населені пункти під час виборів Президента, які відбудуться у березні.

На Тернопільщині створено 5 виборчих округів:у Тернополі, Зборові, Збаражі, Теребовлі та Чорткові. Також створено 1 182 виборчі дільниці.

– Працівниками поліції з 22 березня 2019 року будуть охоронятись окружні виборчі комісії, – повідомляє начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. – З 27 березня по 29 березня працівники поліції заступлять на охорону дільничних виборчих комісій. В основному завдання поліцейських буде не тільки охорона громадського порядку, а й охорона виборчої документації. Саме поліцейський буде відповідати за її збереження. 

Олександр Богомол наголосив, що головною задачею поліції повинна бути аполітичність. Працівники повинні забезпечити громадський порядок при проведенні передвиборчої агітації.

Також в Україні з’явився новий вид діяльності щодо виборів – це громадський омбудсмен захисту виборчих прав в Тернопільській області в громадянській мережі ОПОРА.

– Основна моя діяльність – це співпраця з усіма правоохоронними органами, з сторонами виборчого процесу та недопущення порушень, – розповіла громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Тернопільській області Ольга Мазаєва. – Я особисто буду контролювати розслідування всіх протиправних дій по виборчих правопорушень, а також контролювати хід судових справ особливо.

Ольга Мазаєва також зазначає, що в українському законодавстві багато прогалин щодо політичної реклами, а найголовніше – уникнення відповідальності за це. Через це люди не вірять у чесність виборів.

Учасники заходу нагадали про порушення виборчого законодавства. За це передбачена кримінальна відповідальність та позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео