Орест Сарматський

Державна земля удвічі дорожча паїв (Агроновини)

земля

Громадяни-власники паїв у минулому році в середньому отримали 1613,4 грн орендної плати за гектар. Це на 18% більше, ніж в 2017 році, коли середній розмір орендної плати за паї склав 1369 грн/га.

Загальна площа приватних сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,9 млн га, говориться у повідомленні Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Найвища орендна плата за паї зафіксована у Черкаській (3524,7 грн/га), Полтавській (2970,1 грн/га) та Харківській (2494,7 грн/га) областях. Найдешевше користування землею обходилося у Запорізькій (878 грн/га), Херсонській (926,9 грн/га) та Закарпатській (930,6 грн/га) областях.

- У частині державних земель середня вартість оренди значно зросла завдяки інтенсифікації проведення земельних аукціонів та зростанню їх ефективності. Середня орендна плата за передані на конкурентних засадах ділянки із земель сільськогосподарського призначення державної власності на 1 січня 2019 г. склала 3 431,5 грн/га, тоді як станом на 1 січня 2018 р. показник становив 2793,2 грн/га. Зростання за рік становить 23%», — зазначили у Держгекадастрі.

Найвища орендна плата зафіксована у Хмельницькій (7780,8 грн/га), Вінницькій (7136,9 грн/га) та Полтавській (6627,3 грн/га), а найнижча — у Херсонській (1402,3 грн/га), Волинській (1441,8 грн/га) та Донецькій (1637,8 грн/га) областях.

- Таким чином, в середньому за останній рік державні землі здавалися в оренду в 2,13 разу дорожче, ніж приватні. Порівняно з підсумками 2017 року розрив  збільшився: тоді було зафіксовано дворазову різницю між платою за державні та приватні землі, — говориться у повідомленні.

Аграрний фонд повідомив поліцію про імовірне викрадення зерна на 200 млн грн

Охорона шести елеваторів, які належать до групи компаній ТОВ «Агроінвестгруп», 1 лютого 2019 р. не допустила співробітників ПАТ «Аграрний фонд» на територію підприємств для планової перевірки.

Зокрема, співробітники товариства не були допущені на ТОВ «Березівський елеватор», ТОВ «Білгород-Дністровський елеватор», ТОВ «Ізмаїльський елеватор», ТОВ «Раухівський елеватор», ТОВ «Аліягський елеватор», ТОВ «Заплазький елеватор», говориться у повідомленні «Аграрного фонду».

- Між ПАТ «Аграрний фонд» і кожним із цих елеваторів укладено договори на зберігання зерна пшениці, кукурудзи та соняшнику. Відповідно до умов договору, співробітники ПАТ «Аграрний фонд» мають право здійснювати планові перевірки з 1 по 10 число кожного місяця, — говориться у повідомленні.

2d11009-agrofond (Copy)
2d11009-agrofond (Copy)

Керівники елеваторів і ТОВ «Агроінвестгруп» не виходять на зв'язок, зазначають у компанії. Тим часом на декількох елеваторах відбувається завантаження машин. Не виключено, що відвантажується саме зерно, яке належить «ПАТ «Аграрний фонд».

- Щоб не допустити розкрадання державного майна, співробітники ПАТ «Аграрний фонд» вже подали заяву до Головного управління Національної поліції в Одеській області з проханням розпочати досудове розслідування, оскільки вчинені дії мають ознаки кримінального правопорушення, — повідомляють в «Аграрному фонді».

У разі привласнення, розтрати або крадіжки зерна будуть завдані збитки державі в особі ПАТ «Аграрний фонд» у розмірі близько 200 млн грн, уточнюють в компанії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео