Чортківська школярка щодня присвячує шахам близько 5 годин (фото)

999

13-річна чортківчанка Вікторія Прийдун – багаторазова переможниця та призерка міських, районних, обласних, всеукраїнських та навіть міжнародних змагань із шахів. Своїми здобутками вона звернула на себе увагу чиновників, тож відтепер дівчинка отримуватиме стипендію Чортківського міського голови у розмірі 1 000 гривень на місяць.

Як повідомляє Чортківська міська рада, першого лютого маленькій чемпіонці виповнилось лише 13 років. Дівчинка навчається у сьомому класі Чортківської гімназії ім. М. Шашкевича. Шахами Вікторія займається ще з п’ятирічного віку, а останні три роки віддається цій справі сповна – фактично професійно.

Любов до такого незвичного для дівчинки виду спорту Вікторії привив батько. Він теж ще з юнацького віку захопився шахами, навіть здобув перший розряд. Потім вирішив передавати досвід своєму чаду. Як згодом виявилось – успішно.

1(5)
1(5)

Дівчинку стали возити на всі можливі змагання, і здебільшого повертались із призовими місцями, нерідко – із перемогами. Найбільшою звитягою за останні три роки у сім’ї Вікторії вважають перше місце серед дівчат та четверте загальне місце на Міжнародному шаховому фестивалі «Мукачівське літо-2018». На цьому турнірі брали участь більше 400 учасників зі всієї України та навіть Європи. Своїм успіхом у шахах Вікторія завдячує тренеру – кандидату в майстри спорту Михайлу Суслі, родом з Хоросткова, наразі проживає у Тернополі.

Як розповідає мама юної чемпіонки, Вікторія, прийшовши зі школи, закидає рюкзак подалі, і на декілька годин сідає за шахи. Потім повертається до домашнього завдання, і – знову шахи. У середньому, дівчинка проводить за своїм хобі, яке поступово переростає у сенс життя, 5-6 годин.

Окрім шахів, 13-річна Вікторія захоплюється музикою, вміло грає на гітарі. Нещодавно закінчила Чортківську музичну школу.

222
222

Мама чортківської шахістки – Алла Прийдун – не приховує радості з приводу призначення її дочці стипендії міського голови.

– Це дуже правильне рішення міської ради. Це одна з можливостей мотивувати дітей та їхніх тренерів до росту спортивних результатів. У спортсменів буде більше мотивації показувати кращі результати. Через декілька років ми, сподіваюсь, побачимо ще кращі результати у галузі спорту серед чортківчан.

Фото з особистого архіву сім’ї Прийдунів

Вибір читачів за тиждень

Відео