Орест Сарматський

Ціна свинини в закупівлі опустилися нижче психологічної позначки (Агроновини)

0401 (Copy)

Послаблення закупівельних цін на живець свиней спостерігається з початку 2019 року. Протягом другої половини січня середня ціна на свиней забійних кондицій втрачала по 3,5% за тиждень, а її рівень у кінці місяця був на 11% меншим, ніж на початку року.

Про це йдеться у повідомленні Асоцації свинарів України (АСУ).

– Такі темпи падіння цін суттєво перевищують швидкість сезонного «зсуву» цін на ринку живця минулого року, – коментують в аналітичному відділі АСУ.

Так, за даними асоціації протягом січня 2018 р. ціни закупівлі понизилися лише на 4% – з 46 до 44 грн/кг.

– Цьогорічний діапаноз цін на живець у січні був нижчим: з 44 грн/кг на початку року середні котирування опустилися нижче «психологічної» позначки у 40 грн/кг. Роздрібні ціни на свинину також дещо понизилися за цей місяць. Так, у кінці січня кілограм охолодженої свинини на полицях супермаркетів подешевшала на 2,6-7,7 грн залежно від відрубу чи на 5 грн/кг у середньому, – додають в АСУ.

Проте в асоціації звертають увагу на те, що при нижчій ціні закупівлі сировини, охолоджені свинячі частини зараз на 2-12% чи на 2-13 грн/кг дорожчі, ніж у відповідний період минулого року.

На ринку України «засікли» фейковий сир

0402 (Copy)
0402 (Copy)

На прилавках вітчизняних ринків та магазинів росте кількість фейкового сиру. Факти його продажу вже зафіксовано в низці областей, останній випадок – на Миколаївщині.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока (АВМ).

– Зазвичай, такі «продукти-фейки» продають на вагу. Цей «НЕсир» не викликає підозр у пересічного споживача: ніякого специфічного запаху, навіть приємний на смак, на додачу має дуже привабливу ціну – близько 40  грн за кілограм.  Однак він не має ніякого відношення до  молочного продукту, так як в його складі молочний білок замінено рослинним. Через це фейковий сир не псується по кілька тижнів, ще одна несподіванка – він розчиняється у молоці, – говориться у повідомленні.

Експерти вважають це прямим обманом споживача, який в надії купити корисний продукт збагачений кальцієм  отримує «пустишку».

– В Україні і так спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку, яке не перевищує 50% фізіологічної потреби людини. «Завдяки» недобросовісним переробникам, незрозумілому маркуванню або його відсутності споживач не може зробити свідомий вибір та зрештою втрачає довіру і до чесних промислових підприємств, – наводять свої аналітичні дані в АВМ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео