Орест Сарматський

Привідкрили завісу: оприлюднено вартість орендованих земель на Тернопільщині (інфографіка)

1

За останній рік державні землі здавалися в оренду в 2,13 рази дорожче, ніж приватні. Розрив між вартістю оренди державних сільгоспземель та паїв в Україні став ще більшим.

Такий висновок можна зробити із тих матеріалів, які оприлюднила Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру про середню вартість оренди сільськогосподарської землі в минулому році.

Так ось, за оперативними даними територіальних органів Держгеокадастру, в середньому по Україні громадяни-власники паїв у минулому році отримали 1 613,4 грн орендної плати за гектар.

– Це на 18% більше, ніж два роки тому, коли середній розмір орендної плати за паї склав 1 369 грн/га. Загальна площа приватних сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,9 млн гектарів. Найвища орендна плата за паї зафіксована у Черкаській (3524,7 грн/га) області. Найдешевше користування землею обходилося у Запорізькій (878 грн/га) області, – йдеться у повідомленні.

Щодо державних земель, то середня орендна плата за передані на конкурентних засадах ділянки із земель сільськогосподарського призначення державної власності на 1 січня цього року склала 3 431,5 грн/га, тоді як торік показник становив 2 793,2 грн/га. Найвища орендна плата зафіксована у Хмельницькій (7780,8 грн/га), а найнижча – у Херсонській (1402,3 грн/га).

завантаження (Copy)
завантаження (Copy)

Щодо Тернопільщини, то тут середній розмір річної орендної плати за паї сягає 1 465 грн за гектар, а середній розмір річної орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, передані в оренду на земельних торгах, становить майже 4 182 грн/га.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео