Соціальне замовлення у Тернополі – чи зацікавлене місто у проекті цього року?

IMG_3167

Незахищені верстви населення Тернополя потребують допомоги та підтримки. Надавати її зголосились громадські організації, а міськрада, у свою чергу, фінансує необхідні витрати. Із 2019 року конкурс серед неурядових об'єднань на соціальне замовлення відбуватиметься через систему Prozorro.

31 січня у Тернопільській міській раді відбулося засідання робочої групи з питань соціального замовлення. Переможці минулорічного конкурсу представили звіти діяльності, розповіли про результати своєї роботи. Згідно Закону України «Про публічні закупівлі», який вступив у дію на початку 2019 року, всі державні закупівлі на суму більше ніж 200 тисяч гривень потрібно проводити через систему Prozorro. Власне через цей нюанс конкурс на соціальне замовлення, який вже був оголошений, довелось скасувати і оголосити новий.

Начальник Управління соціальної політики, Володимир Сулима, відзначив позитивні результати пілотного минулорічного проекту:

– Минулого року робочою групою було визначено два напрямки соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів: паліативного догляду та догляду за особами з інвалідністю, що досягли 18-річного віку. Переможцями стали благодійний фонд «Карітас» та громадська організація «Дитина». Послуги, на які було виділено 100 тисяч гривень, надавалися із вересня до грудня 2018 року. Особи, яким надавалися послуги були задоволені роботою. Організації своєчасно та відповідно до вимог надали звітність із використання коштів.

Підсумовуючи результати роботи із надання паліативного догляду Наталя Масник (благодійний фонд «Карітас») зазначила:

Протягом чотирьох місяців у рамках проекту соціального замовлення, фонд здійснював догляд за онкохворими IV стадії. Всього допомогу отримали 13 осіб, хоча заплановано було доглядати за 12. Кошти, які отримали, а це 50 тисяч гривень, витрачені були на зарплату трьом соціальним працівникам. Послуги догляду передбачали: підтримку належного стану приміщення, догляд за тілом важкохворого, спостереження за станом хворого, психологічну підтримку хворого та членів сім’ї, консультації із догляду. Наші працівники також прибирали у домі, змінювали постіль, прали одяг та постільну білизну, годували пацієнтів. Всі соціальні працівники за фахом медики. «Карітас» активно співпрацювали із сімейними лікарями, за призначенням яких вони вимірювали артеріальний тиск, здійснювали глюкометрію, перев’язки, обробляли пролежні та контролювали за належним прийомом ліків. Як релігійна організація, надавали духовну та психологічну підтримку.

Позитивним і дуже потрібним внеском «Карітасу» є забезпечення осіб засобами гігієни, продуктовими наборами, частково медикаментами за рецептом лікаря. Із слів пані Наталі, організація не залишила напризволяще людей у січні, коли міського фінансування не було, фонд залучив власні ресурси.

Послуги із догляду осіб з інвалідністю з дитинства, які досягли 18-річного віку отримали 16 осіб. Громадська організація «Дитина», яка перемогла у конкурсі минулого року надавала їх тим особам, чиї батьки або опікуни звернулися із відповідною заявою. Догляд здійснювався відповідно до індивідуального плану, переважно це були хворі групи А.

– Працювали із дітьми соціальний працівник та психолог із 9.00 до 17.00. Частину із отриманих коштів взяли на оплату комунальних послуг і оплату роботи бухгалтера. ГО «Дитина» орендує приміщення у спецшколі на вулиці Сахарова, 4. Харчуємо дітей за кошти батьків, – розповідає керівниця громадської організації, Надія Гуменна.

Попри те, що охопити всіх потребуючих неможливо, міська рада зацікавлена у подальшому розвитку соціального замовлення. Цього року на реалізацію проекту виділено 400 тисяч гривень, по 200 тисяч на кожен напрям. Відповідно до застосування вимог Закону «Про публічні закупівлі» такі конкурси підлягають проведенню через систему Prozorro. Тому попередньо оголошений конкурс, було визнано таким, що не відбувся, і вирішено оголосити конкурс на здійснення соціального замовлення 1 лютого 2019 року.

Робоча група 31 січня 2019 року вирішила:

- створити реєстр надавачів соціальних послуг. Призначити відповідальним за це Управління соціальної політики Тернопільської міської ради. Такий варіант соціального паспорту, розміщений на сайті міської ради, дозволить ознайомитися із організаціями та підприємствами, які виконують ці послуги у місті;

- повторно оголосити конкурс на здійснення соціального замовлення, відповідно до Закону «Про публічні закупівлі»;

- оновити реєстр соціальних послуг та осіб, які їх потребують. Для  роботи залучити інформацію від громадських організацій, які працюють у цій сфері.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program». Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Вибір читачів за тиждень

Відео