На Тернопільщині можна побачити рештки доісторичних мешканців (фоторепортаж)

Сенсаційне відкриття для себе, а заразом для багатьох мешканців Тернопільщини зробив ланівецький священик та активіст Олексій Філюк. Від мешканців с. Білозірка чоловік дізнався, що у наших краях десятки тисяч років тому водилися мамонти.

кістки1
кістки1

Факт проживання доісторичних тварин на території нашого краю справді відомий – розповіли «Терену» у Кременецькому краєзнавчому музеї. Там до сьогодні зберігаються знайдені на території Кременеччини та Лановеччини при розкопках ще у 30-их роках минулого століття кістки мамонтів.

кістки2
кістки2

- Хочу розказати правдиву та цікаву історію з с. Білозірка, котру я сьогодні почув від місцевих жителів! У далекому 1937 році, коли наші землі були під владою Польщі, сталася цікава подія.

Влітку з місцевого кар'єру «На Софіївці» жителі брали щебінь та камінь на будівництво фундаментів для своїх будинків та на дорогу до нового костелу. Коли брали піщаний камінь, то в ньому знайшли кістки мамонта та печеру, в якій було дуже багато скелетів тварин, схожих на маленьких динозаврів, які, напевно, через природні катаклізми туди скупчилися багато тисяч років тому.

Польський офіцер, який проживав у Білозірці, зібрав кістки і завіз у Кременець, а з Кременця скелет мамонта завезли у Варшавський музей і, можливо, він зберігається там і до сьогодні, – пише Олексій Філюк.

кістки4
кістки4

Та дещо з розкопок тих часів таки лишилося у Кременці. Зокрема, у краєзнавчому музеї збереглися зуби мамонта, знайдені у с. Жуківці Ланівецького району, кістки печерного ведмедя, що виявили у с. Іловиця на Шумщині, і чимало залишків доісторичних тварин, які знайшли на території Кременеччини й навіть на вулицях Кременця.

Олексій Філюк також розповів, що скелет мамонта у кар’єрі Білозірки знаходили й у 80-их роках минулого століття.

кістки5
кістки5

- У 80-х роках, коли колгосп возив також щебінь з цього кар'єру, за словами очевидця Олега Івановича Наконечного, був знайдений на цьому місці другий скелет мамонта, який передали у шкільний музей с. Білозірка. Подальша історія, де знаходяться ці рештки, не відома, – пише ланівчанин.

Щодо скелета мамонта, котрий знайшли поблизу с. Горинка на Кременеччині, то він нині зберігається у Тернопільському краєзнавчому музеї, повідомили «Терену» у Кременецькому краєзнавчому музеї.

кістки6
кістки6

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео