У Тернополі вирішували, як відзначатимуть 100-річчя Чортківської офензиви

DSC_0091

У четвер, 7 лютого, у приміщенні Тернопільської ОДА відбулось засідання міжобласного організаційного комітету щодо підготовки до відзначення 100-річчя Чортківської офензиви.

В обговоренні взяли участь представники Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської облдержадміністрацій, багатьох районних рад, Чортківської міської ради та інші.

На засіданні обговорювали два найважливіші питання: інфраструктурна підготовка заходу, зокрема будівництво меморіального комплексу та пам’ятників, і планування культурно-мистецьких заходів, котрі відбуватимуться 7-9 червня.

DSC_0092
DSC_0092

Міський голова Чорткова Володимир Шматько відгукнувся на прохання о. Володимира Заболотного та вніс пропозицію розпочати відзначення 100-річчя Чортківської офензиви ще 6 червня, у день великого християнського свята – Воздвиження Хреста Господнього. Присутні схвально відреагували на пропозицію міського голови.

Заступник голови ТОДА Юрій Юрик розповів, що відзначення сторіччя відомої наступальної операції розпочнеться із Чорткова, а потім протягом місяця відбуватиметься у Теребовлі, Бучачі, Тернополі, інших містах області, частково у сусідніх Львівській та Івано-Франківській областях.

Окрім спорудження меморіального комплексу на Чортківському центральному міському кладовищі, у планах є встановлення пам’ятника на території кафедрального собору Верх. апп. Петра і Павла.

DSC_0102
DSC_0102

Проект меморіального комплексу представив відомий архітектор Михайло Федик. Головною частиною комплексу буде позолочена фігура Архистратига Михаїла із мечем та щитом у руках на хресті. Зверху, ліворуч та праворуч – позолочені тризуби.

Також обговорили орієнтовну програму культурно-мистецьких заходів у Чорткові та районі. Протягом кількох днів повинна відбутись і науково-практична конференція, і різного роду виставки, зокрема зброї. Важливу роль відіграватиме ярмарок та етно-концерт, повідомляє Чортківська міська рада.

Фото зі сторінки Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео