Кременчанка розповіла, як відзначила Новий Рік у Китаї  (фото)

с.дзюма4

Кременчанка Світлана Дзюма розповіла, як із своєю китайсько-українською родиною відзначила Новий Рік за Східним стилем та традиціями. Молода жінка вже давно мешкає у Китаї і разом із чоловіком виховує двох дітей. Та до деяких тамтешніх звичаїв і досі не може звикнути.

- За що я люблю Китайський Новий Рік? Напевно за те, що й усі китайці – за червоні конвертики (хонгбао) з грішми. Розкажу вам, як наша китайська родина його святкує. Китайці починають готуватися до Нового Року за тиждень. Прикрашають двори та будинки червоними ліхтариками, на двері клеять червоні плакати зі словами (фу) – благословення. Для китайців Новий Рік – дуже важливе свято, як для нас Різдво Христове, коли вся сім'я разом. На вулицях взагалі немає людей, – розповідає Світлана.

с.дзюма
с.дзюма

Хоча українські та східні традиції дуже відрізняються, у дечому навіть кардинально, все ж є й схожі моменти. У Китаї, як і в Україні, на найбільші свята їздять до батьків. – Традиційно ми приїжджаємо до батьків чоловіка за два дні, допомагаємо прибирати, готувати дуже багато їжі, розвішувати ліхтарики та клеїти плакати. У новорічну ніч ми ліпимо дуже багато китайських пельменів і о 12 ночі їх їмо. Після цього п'ємо чай, дивимось новорічні передачі та йдемо спати, – ділиться кременчанка.

с.дзюма2
с.дзюма2

с.дзюма1
с.дзюма1

Цікавий і незвичний для українців ритуал розпочинається вранці.

- А зранку починається «треш», до якого я й досі не можу звикнути. З 6 ранку до нас починають ходити гості, типу посівальників, але з червоними конвертами, у яких мінімум 100 юанів, та дарують їх дітям, натомість гостей пригощають чаєм, сигаретами, насінням соняшника, арахісом. До речі, все лушпиння вони кидають на підлогу і змітати не потрібно, щоб кожні наступні гості бачили, що до них вже тут було багато людей. Тобто цю родину поважають і заходять часто. А на обід та вечерю приїжджають найближчі – брати та сестри свекрів. А хто із родичів не прийшов, то ми йдемо до них. Тому що усім потрібно вручити конверти, – пише Світлана Дзюма. – За ці дні мої посівальники зібрали понад 1000 у.о. Міша вже собі замовив подарунки, а Іванна складає свої заощадження на банківську карту. Новорічні дні тривають близько двох тижнів, це й не дивно, тому що у кожного працюючого китайця Новий Рік це так би мовити відпустка, тому що решту днів року вони працюють. А ще мають тиждень відпустки на жовтневі свята.

с.дзюма3
с.дзюма3

Світла шкодує лише про те, що цього Нового Року поряд із її китайською родиною не було української, найближчих рідних – батьків, брата з дружиною, племінників. Проте, жінка чекає, що наступного року святкуватимуть наше Різдво та Китайські новорічні дні разом.

Фото Світлани Дзюми

Вибір читачів за тиждень

Відео