Орест Сарматський

Україна не контролює використання понад 80% земель державної власності (Агроновини)

1002 (Copy)

Із 10,5 млн га державних сільгоспземель лише 1,4 млн га офіційно здаються в оренду, а з них лише 0,1 млн га — за ринковими ставками через аукціони. Водночас існує офіційна інформація лише про 1,6 млн га, зареєстрованих в Держземкадастрі.

На сьогоднішній день у власності держави перебуває близько 10,5 млн. га, або понад 25% сільгоспземель України, з яких 8 млн. га — рілля. Для порівняння, сукупна площа ріллі в Німеччині становить 12 млн. га, в Швейцарії — приблизно 500 тис. га, пише epravda.com.ua.

- Держава — не лише найбільший, але й найгірший агрохолдинг України, через який держбюджет щорічно втрачає мільярди гривень. Вона не контролює, як насправді використовується більшість с/г земель державної власності а рівень ефективності держпідприємств в рази поступається приватним. Це призводить до значних втрат доходів держави та до корупції, — йдеться на сайті видання.

За офіційними даними, станом на початок 2019 року близько 1,4 млн га державних земель було передано в оренду агровиробникам. У користуванні державних підприємств перебуває близько 550 тис. га, землі Національної академії аграрних наук (НААН) становлять ще близько 450 тис. га. Оце і все, що відомо про використання понад 10 млн га.

Так, менше ніж 20% всіх державних земель зареєстровано в Державному земельному кадастрі України. Понад 80% не зареєстровано. Щодо державних сільгоспземель, є офіційна інформація лише про 1,6 млн га, зареєстрованих в Держземкадастрі.

Аграрії закупили 4,7 тис. тонн пестицидів

Станом на початок лютого  2019 року для проведення робіт із захисту посівів сільськогосподарських культур аграріями закуплено 4,7 тис. тонн пестицидів.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, забезпеченість сільгосппідприємств препаратами становить 4,7 тис. тонн пестицидів, або 15% до потреби в перше півріччі 2019 року, в тому числі — 2,9 тис. тонн гербіцидів, або 15% до потреби в них, повідомляє Держпродспоживслужба.

1001 (Copy)
1001 (Copy)

Окрім цього, дані державних фітосанітарних інспекторів свідчать про збільшення обсягів проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів порівняно з минулим роком.

Так, захист сільськогосподарських угідь від зазначених шкідників проведений на площі: всього 722 тис. га (в 2017 році — 583 тис. га), з яких озимих зернових культур оброблено 442 тис. га (в 2017 році — 381 тис. га).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео