Сто років у тому у Кременці надрукували Євангеліє українською мовою (фото)

євангеліє

Євангеліє, надруковане майже 100 років тому у Кременці, зберігається на Лановеччині. Переклав видання з грецької на українську мову професор Іван Огієнко. Україномовне Євангеліє вкотре доводить відокремленість україномовної церкви від московського патріархату.

- Сьогодні взяв у руки аркуш з Великоднім Євангелієм, яке надруковане у 1922 році з благословення єпископа Кременецького Діонісія! Цей аркуш знову доводить, що у нас молилися і моляться українською мовою і це історично правильно! Але перебування на наших землях російських «батюшок» призвело до русифікації наших громадян, які і зараз б'ють себе в груди і живуть ідеями «руського міра». Хочу сказати прихильникам «російської церкви в Україні»: читайте, люди, історію і не цурайтеся Української церкви! – пише священик Олексій Філюк.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«204821,204822»]

Довідка: Іван Іванович Огієнко (1882-1972) – випускник Імператорського університету Св. Володимира (сьогодні Київський національний університет ім. Тараса Шевченка) (1909 p.), визначний учений-історик, поет, громадсько-політичний і церковний діяч, міністр освіти та ісповідань УНР, митрополит Української автокефальної церкви.

Фото Олексія Філюка

Вибір читачів за тиждень

Відео