Тамара Коблик

12 лютого в історії Тернопільщини

12

Цього дня народилися:

64 роки тому у Теребовлі народився яскравий і натхненний журналіст, талановитий публіцист та чудовий фотограф Олег Снітовський. Заслужений журналіст України, власний кореспондент Укрінформу в Тернопільській області та наш колега – завжди активний, повен ідей та готовий поділитися досвідом із молодим поколінням. Весь колектив «Терену» бажає йому гострого пера, влучного слова, вдячного читача, здоров'я і гармонії.

27849666_1717969724921510_1285778778_n
27849666_1717969724921510_1285778778_n

директор міського бюро технічної інвентаризації Гнатюк Остап (1940, м.Тернопіль).

письменник, автор творів про Тернопільщину «Дорога на Доброкут» та «Ця ніжна, вольова Юстина» Степан Колесник (1932, с. Мончинці, нині Калинівського району Вінницької області);

Результат пошуку зображень за запитом "Степан Колесник (1932"

український актор, співак (тенор) і режисер Василь Коссак (1886, м. Чортків — 23 травня 1932, м. Стрий, нині Львівської області).

Зображення

спортсмен, господарник Анатолій Малищик (1956, м. Кременець);

український військовий, керівник генерального штабу Армії УНР Мишковський Євген (1882, Полтавська губернія — 6 липня 1920, Чорний Острів). Похований у Тернополі.

Myshkovsyi Evgen.jpg

начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк (1960, с.Заставці, Монастириського району).

DSCN9805
DSCN9805

журналіст, громадсько-культурна діячка Тетяна Ткаченко (1957, с. Вілія Шумського району);

оперний співак Олександр Явний (1895, м. Хоростків, нині Гусятинського району – 25. 02. 1952, м. Детройт, похований у м. Пітсбурґ, США).

Цей день в історії Тернопілля:

12 лютого 1892 року – помер священик УГКЦ, письменник, громадський діяч, один із продовжувачів справи «Руської Трійці», діяч Головної Руської Ради, секретар «Руської Ради народної», уродженець Бережан Рудольф Мох. Він - автор перших оригінальних драматичних творів Західної України, також панегіричного, моралістичного і сатиричного характерів. Його збірка поезій «Мотиль» - друга в Галичині після «Русалки Дністрової» книжка, написана українською народною мовою.

12 лютого 1920 року – помер  український священик, релігійний діяч, редактор, декан капеланів УГА, уродженець  с.Золотий Потік Бучацького району о.Яким Фещак. У 1919 р. служив відправи в сирітській захоронці сестер-служебниць Тернополя. З УГА перейшов р. Збруч коло Підволочиська. У Вінниці очолив польове духовенство І-го корпусу УГА. Помер від тифу в Чечельнику. «Монахом-лицарем» називали галичани Якима Фещака.

12 лютого 1945 року - у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині загинув командир УПА «Північ» Клим Савур - Дмитро Клячківський, який народився в м. Збаражі. Лицар Золотого Хреста Заслуги (1952, посмертно) та Золотого Хреста бойової заслуги 1-го класу (посмертно).

12 лютого 1947 року - на хуторі Заберезки Козівського району повстанці зустрілись з гарнізонниками. У ході перестрілки дістав поранення провідник «Сумний». По глибокому снігу він не міг відступити й убивши трьох радянських бійців «Сумний» застрелився. Його тіло забрали до Конюхів.

12 лютого 2011 року – помер відомий тернопільський журналіст, краєзнавець, Володимир Сушкевич. Працював у криворізькій міській газеті «Червоний гірник», тернопільській обласній газеті «Вільне життя». Був оглядачем обласної газети «Свобода». У 1999 р. повернувся у «Вільне життя». Головна тема його творчості - давній та сучасний Тернопіль, його люди. Заслужений журналіст України, лауреат премії Національної спілки журналістів України «Золоте перо».

12 лютого 2014 року - міський голова Тернополя Сергій Надал заявив про готовність взяти на поруки активіста Євромайдану, тернополянина Андрія Шминдюка, якого затримали 23 січня у Києві на вул. Щорса. Йому інкримінували ст.294 Кримінального кодексу України - масові заворушення. Активісту загрожує покарання від 8 до 15 років позбавлення волі.

За церковним календарем 12 лютого вшановують Собор вселенських вчителів і святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста. Також згадують священномученика Іполита та з ним 23 мученики, преподобного Зенона, постника Печерського, преподобного Зенона – учня святителя Василія Великого, благовірного Петра – царя Болгарського, мученика Феофіла Нового.

У народі 12 лютого називається днем Трьох святих. Цього дня колись заборонялося прясти, аби протягом року не було наривів, а ще спостерігали за погодою. Якщо у ніч на 12 лютого Місяць червонуватий – на великий вітер. Якщо ж удень вітер сильний – до вологого року.

Результат пошуку зображень за запитом "днем Трьох святих"

Міжнародний день шлюбних агенцій (International Day of Marriage Agencies) є одним зі свят, що були започатковані українцями.

Вперше ідею висунула одна українська шлюбна агенція. Її підтримали колеги з інших країн і з тих пір, щорічно 12 лютого, всі свахи світу можуть по праву відзначати своє професійне свято.

В Україні свято було офіційно зареєстроване 1 грудня 2010 року Департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки.

Дата події також вибрана не випадково, оскільки вже через два дні, на 14 лютого, припадає сама закохана дата в році, а саме День святого Валентина.

Перше шлюбне агентство було відкрито в Лондоні купцем Генрі Робінсоном в 1650 році. З тих пір багато чого змінилося, наприклад з’явився інтернет, але одне залишилося незмінним — це бажання самотніх людей відшукати свою другу половинку. Саме цим і займаються тисячі шлюбних агенцій в цілому світі.

В інформаційну епоху швидкість життя постійно збільшується, і в багатьох людей просто не залишається часу на влаштування особистого життя. Як вважають професійні свахи, це і є головною причиною постійного росту кількості клієнтів шлюбних агенцій.

Іменини сьогодні святкують Василь, Григорій, Іполит, Петро, Федір, Стефан.

Вибір читачів за тиждень

Відео