Олег Снітовський

«Сузір’я екскурсій» у Тернополі показує етнопростір України

Наблизитися до самобутньої культури Тернопільщини та різних регіонів України, така мета проекту «Сузіря екскурсій», започаткованого у Тернополі.  

Хочемо показати неймовірну розкіш традиційного народного вбрання, красу ужиткових речей, автентичні зразки борщівських, поліських, гуцульських сорочок, запасок, плахт, дукачів, зґард, весільних головних уборів. Упродовж двох місяців в етногалереї триватиме низка безкоштовних екскурсій, під час яких відвідувачі зануряться у магію орнаментів, автентичного вбрання, співу, обрядів, аби змінити своє уявлення про українське традиційне мистецтво, – розповіла координаторка проекту етногалереї «Спадок» Тетяна Фарина.

unnamed-3-12 (Copy)
unnamed-3-12 (Copy)

За її словами, у рамках проекту в етногалереї вже побували понад півсотні тернопільських бібліотекарів, також тут очікують працівників шкільних книгозбірень, які ознайомляться із багатющою етнографічною спадщиною окремих регіонів України.

У програмі циклу екскурсій – знайомство із сакральною геометрією орнаментів, як оберегів у вишиваній сорочці, екскурс «Від козацьких ікон до національних оберегів у вишивці», презентація найвдаліших фото світлин у музейному просторі.

unnamed-66 (Copy)
unnamed-66 (Copy)

Ознайомитися із колоритною народною спадщиною України вже зголосилися цілі колективи міста і області, освітяни, іноземні студенти, працівники культури, установи та організації, окремі мешканці Тернопільщини.

unnamed-10-12 (Copy)
unnamed-10-12 (Copy)

unnamed-1-kopyya (Copy)
unnamed-1-kopyya (Copy)

Довідково. В етногалереї «Спадок» родини Демкур у Тернополі зібрано майже 5 000 рідкісних старовинних артефактів народної творчості, автентичні зразки ужиткових речей, козацькі та писані домашні ікони, колекційні рушники, глиняні вироби та кераміка, сорочки, предмети побуту,рідкісні документи та світлини з різних куточків України.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео