Тамара Коблик

16 лютого в історії Тернопільщини

16

Цього дня народилися:

інженер, управлінець, громадський діяч Володимир Білецький (1951, м. Тернопіль);

download
download

громадський діяч Володимир Бойко (1985, м. Тернопіль);

священник, етнограф, громадсько-освітній діяч, член-засновник НТШ у м. Львові Ісидор Глинський (1860, Чернелів-Руський, Тернопільського району - 20 квітня 1931, Буцнів)

громадський діяч Ярослав Ґавур (1924, с. Млинівці, нині Зборівського району);

український етнограф, фольклорист, поліглот Федір Маковський (1895, с.Залав'є Теребовлянського району - 2 січня 1959, м.Львів).

керівник апарату ТОО Аграрної партії України, юрист Володимир Мужевич (1975).

14910491_102646626879313_3309968951271809530_n
14910491_102646626879313_3309968951271809530_n

колишній голова Теребовлянської районної державної адміністрації, депутат обласної ради Юрій Ништа (1972, смт Залізці, Зборівського району).

юрій ништа.теребовля.рда
юрій ништа.теребовля.рда

вчений в галузі медицини Зеновій Паращій (1947, с. Горішня Слобідка, нині Монастириського району);

інженер, науковець Орест Ратич (1930, с. Грабовець, нині Тернопільського району).

Цей день в історії Тернопілля:

16 лютого 1949 року - у с.Шибалин Бережанського району організовано колгосп. На той час він мав 1018 га угідь.

16 лютого 1957 року – художник-графік, уродженець Борщівщини Яків Гніздовський одружився у Парижі з Стефанією Кузан, донькою вихідців з України після Першої світової війни.

16 лютого 1980 року - почала працювати Тернопільська обласна бібліотека для юнацтва, тепер обласна бібліотека для молоді. Фонд бібліотеки нараховує 120 тис. примірників документів із різних галузей знань.

16 лютого 1991 року - відбулися спільні сесії Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад.

16 лютого 2011 року – у Львові помер український письменник, політв'язень, член ОУН Богдан Йосипович Когут Уродженець с.Конюхи Козівського району. Лауреат літературної премії імені Богдана Лепкого. Похований на Личаківському цвинтарі. Автор збірки «Трилогія» та публікацій у періодичних виданнях. Твори Богдана Когута — а це п'ять томів книг і зокрема трилогія «Під чорними вітрами», «Гіркий присмак волі» та «Оповіді каторжанки» про сибірський табір для українських жінок-політв'язнів. Основна тема — глибокий психологічний аналіз і опис подій тоталітарного минулого.

16 лютого 2015 року - в районі Дебальцевого Донецької області загинув український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора Телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз», уродженець Кременецького району Дмитро Лабуткін. У місті Дебальцеве Дмитро провів зйомки та зібрав фотоматеріали для переговорної групи у Мінську. Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Дмитро перебував у БТР, що рухався у складі колони. Поховали героя в с.Білокриниця Кременецького району. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

16 лютого 2015 року - помер Лотоцький Віталій Зіновійович — Старший сержант роти швидкого реагування 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве). Народився 19 липня 1979 року у м. Тернопіль. Поранений на блокпосту «Балу» під Дебальцевим Донецької області 16 лютого, помер 16 лютого 2015. На початку березня упізнаний серед загиблих.

16 лютого 2015 року - Ростислава Якубика (боєць 24-го окремого штурмового батальйону ЗСУ «Айдар». Народився 1979 року у с. Ішків Козівського району. Після одруження мешкав у Кременці) поховали на сільському цвинтарі Ішкова біля могили січових стрільців.

День Незалежності Литви відзначають сьогодні, 16 лютого.

Своє національне свято Литовська Республіка відзначає в день, коли вона здобула незалежність від Російської Імперії в 1918 р році. 6-го вересня 1991 року Литва позбулася окупації Радянської імперії. Зараз Литва є членом НАТО, Європейської ради та Євросоюзу.

Хоч назву Литва вперше і було згадано в анналах Кведлинбурга в 1009 році, проте литовська мова навіть давніша, ніж грецька, латинська, німецька, кельтська або слов’янська мови. Він належить до індо-європейської групи, найближчої до санскриту. Литва, відома як земля лелек, знаходиться в географічному центрі Європі. Держава лідирує в світі за кількістю людей, в яких у власності є нерухомість.

Відомо, що у матері Папи Римського Іоанна Павла II буле литовське коріння.

Литва експортує сири, пиво і копченості, а також чорний хліб. Примітно, що він вважається одним з кращих, якщо не найкращим чорним хлібом в світі. Цей хліб може зберігатися більше місяця!

У Литві понад три тисячі озер. Цікаво, що в литовському місті Вільнюсі з крана тече питна вода. Вона видобувається з підземних глибинних джерел і після незначного очищення відразу подається по водопроводах.

Серед найбільш шанованих героїв Литви - пілоти Степонас Дарюс і Стасис Гіренас, відомі тим, що в 1933 році зробили безпосадочний переліт через Атлантику.

Пов’язане зображення

Сьогодні – Національне свято КНДР.

Територія КНДР, що межує на півночі з Китаєм і Росією - одна з «філій пекла» на нашій планеті - була заснована 9 вересня 1948 року за активної участі іншої, сталінської «філії» - радянської комуністичної імперії. Абревіатура назви організації цієї території - «Корейська Народно-Демократична Республіка» - чиста умовність і не відповідає по суті жодному з цих слів. Аж до 2017-го року в Північній Кореї діяло приблизно 16 величезних трудових таборів, порівняти які можна тільки з ГУЛАГами.

На даній території практикуються покарання у спадок - до трьох поколінь! Якщо хто-небудь з мешканців скоїв що-небудь, що не спадобалось сучасним північно-корейським правителям, то буде розплачуватися не тільки він, а й його діти і онуки (не виходячи с таборів).

Економіка, в класичному розумінні, в цій самій закритій країні світу немає. Велика частина населення животіє в злиднях. У періоди, коли північні покровителі затримують підтримку, на цій території, як правило, починається голод. Так було в 90-ті роки минулого століття, коли в Північній Кореї були нерідкими випадки людоїдства.

Через дану територію жваво відбувається незаконний продаж зброї і ядерних технологій країнам Африки та ближневосточного регіону. Наприклад, у 2009 році були перехоплені поставки до Ірану і Республіки Конго: в одній було 35 тонн компонентів ракет, а в іншій - танки радянських часів. У 2012 році ООН затримала північнокорейські вантажі, що прямували до Сирії, де було 450 балонів графіту, призначеного для використання в балістичних ракетах.

Національне свято корейської Народно-Демократичної Республіки, День народження Кім Чен Іра, відзначається 16-го лютого. Офіційною ідеологією держави є ідеї чучхе, яку її творці - Кім Ір Сен і Кім Чен Ір визначають як «філософську ідеологію, в центрі уваги якої стоїть людина» (скоріше тільки «третина людини»).

У 1957 році, коли Кім Ір Сен щосили намагався зберегти контроль над Північною Кореєю, за прикладом «великого брата», він почав глобальне «вивчення благонадійності» населення країни з урахуванням кожної сімейної історії. Кінцевим результатом цього розслідування стала повністю змінена соціальна система, що розділила людей на три групи: «вороги», «коливаються» і «основа».

Люди в середньому прошарку, ті що «коливаються» або нейтральний клас, ніяк не підтримуються з боку «основи», при «щасливому» збігу обставин вони можуть цілком стати «основою». До групи «вороги» були включені ті люди, серед предків яких були помічені в таких страшних злочинах проти держави як християнство і власність на землю. Не дивно, що кордони столиці Північної Кореї Пхеньян патрулюють озброєні охоронці, щоб не пустити в місто нижчі групи населення країни, таке собі місто-утопія для еліти.

Багато північнокорейських громадяни віддають перевагу втечі в сусідні країни. Якщо це Китай, то його офіційною політикою є їх депортація назад через кордон. На батьківщині цих біженців або знищують, або відправляють у виправно-трудові табори на багато десятиліть.

На відміну від Китаю, Південна Корея проводить політику майже абсолютного помилування: всім адекватним північнокорейським перебіжчикам відразу надається громадянство, професійна підготовка та психологічне консультування для тих, хто його потребує. Біженцям виділяється допомога у розмірі $ 800 на місяць, а роботодавці, які приймають їх на роботу, можуть розраховувати на бонус у розмірі $ 1800.

На початку 2013 року британська газета «The Daily Mail» повідомила, що в КНДР знову розпочався голод, в результаті якого загинуло близько 10 000 чоловік, фіксувалися випадки канібалізму.

Результат пошуку зображень за запитом "Національне свято КНДР"

Іменини сьогодні святкують Ганна, Роман, Симон, Семен, Адріан, Влас, Тимофій.

Вибір читачів за тиждень

Відео