Віра Олександрович

Сесія у Тернополі минула без пікетів, але з курйозами і новаціями (фото, відео)

Перша у цьому році сесія Тернопільської міської ради відбулася сьогодні, 22 лютого. Почалося засідання о 9 годині за присутності понад 30-ти депутатів.

Що цікаво, трансляцію засідання перервали на «Різному», коли слово взяв депутат Андрій Шкула. Він гостро підняв питання про земельну комісію, якої у Тернополі немає вже кілька місяців. Але почути мотивацію політика до кінця не вдалося. Наразі можна припустити, що сесію закрили десь о 14:00. Подужали політики за 5 годин загалом 286 питань...

Депутати
Депутати

Нагадаємо, пікетів і мітингів під стінами мерії ніхто не проводив, тому політики відразу активно взялися до роботи. Тим паче, в орієнтовному порядку денному було понад 200 питань. Ще майже 50, у тому числі – земельних, додали на початку засідання «із голосу». Втім, кілька пунктів із розгляду знали. Говорить міський голова Сергій Надал.

– Пропоную зняти з порядку денного пункти №№19, 20, 46, 106, 147, 155, – оголошує мер. – Є пропозиція всі робочі питання розглянути після 24-го. Усі додані питання земельного законодавства розглянути після пункту №214, щоб не збиватися із нумерації.

Надал
Надал

Депутати із такою пропозицією погодилися. Робота відразу пішла жваво, але без курйозів під час засідання не обійшлося. Зокрема, знову відзначився депутат Володимир Гринда. Він чесно розповів, що дізнався про сесію лише вчора, тому цілу ніч вивчав питання і через це навіть спізнився на засідання.

– Та я цілу ніч ті питання вивчав! – емоційно переконував чоловік своїх колег. – Чи не можна так зробити, щоб за 2 дні перед засіданням депутатам дзвонили і нагадували про сесію?

Це спричинило сміх у залі. Хтось жартома запропонував зобов’язати телефонувати депутатам секретаря ради. Сергій Надал, у свою чергу, зауважив, що всі депутати отримують повідомлення і порядок денний сесій на свою електронну адресу за 10 днів до засідання. Але якщо є така потреба, то Володимиру Гринді особисто будуть повідомляти про це телефоном двічі – за 10 і за 2 дні до засідання.

Це спричинило сміх у залі, але сам депутат зовсім не знітився. Згодом він спокійнісінько випив каву і з’їв плитку шоколаду…

Гринда
Гринда

Але дивуватися присутнім довелося ще не раз. Так, напередодні засідання активісти повідомили, що добиватимуться внесення у порядок денний рішення про звільнення із посади начальника міського управління транспорту і зв’язку Ігоря Мединського. Втім, не сталося, як гадалося. Як повідомила Юлія Мамчак на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «На жаль, Тарас Білан захворів, а ми не маємо відповідних повноважень».

Люди
Люди

Власне, на сесії було чимало гостей. Чимало людей прийшли тому, що у порядку денному були їхні питання. Саме ці громадяни змогли першими перевірити, як працює нещодавно втілена новація: стежити за ходом сесії і голосуваннями депутатів тепер можна на спеціальних екранах. Один із них – великий – встановили зліва від фасаду будівлі міської ради. Інший – менший – у приймальні, що сусідить із задом засідань.

До слова, депутати сьогодні, 22 лютого, одностайно підтримали всі пункти порядку денного, пов’язані із бюджетом. Окрім іншого, надали в безоплатне користування приміщення харчоблоків підприємцям, які годують учнів у школах Тернополя. Без обговорення і дискусій також ухвалили рішення про трансферти в освітній і медичній галузях. Про це «Терен» докладно розповість читачам згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео