Орест Сарматський

Хлопці з райцентру на Тернопільщині при свідках з’ясовували стосунки із холодною зброєю в руках (фоторепортаж)

Заставка

Національний заповідник «Замки Тернопілля» відзначив своє 25-річчя

Низка урочистих заходів з нагоди 25-річчя створення Національного заповідника «Замки Тернопілля» завершилася напередодні у Збаразькому замку.

- Наш заповідник було створено на початку 90-х на основі архітектурного комплексу Збаразького замку XVII століття, церкви Преображення Господнього 1600 року, інших пам’яток національного та місцевого значення. Згодом сюди увійшли Вишневецький архітектурно-ландшафтний комплекс, замки в різних куточках краю. За час діяльності заповідника у ньому побувало понад 1 млн туристів, - розповів під час урочистої академії за участю керівництва області та району, істориків, краєзнавців з Києва, інших регіонів України генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

Нині заповідник – визнаний центр наукової, дослідницької, виставкової та екскурсійної діяльності не тільки Тернопільщини, але й і України.

Тут працюють науково-методична та реставраційні ради, діють реставраційна майстерня, велика наукова бібліотека.

Тільки в головному замку - збаразькому, нараховується майже 30 виставкових залів, два з яких відкрили вчора. Для відвідувачів замку облаштовано експозиції з археології, етнографії, давніх ремесел, зброї, творів сакрального мистецтва, нумізматики, працює органний зал.

У рамках 25- річчя з часу утворення Національного заповідника «Замки Тернопілля» крім урочистої академії відбулася реконструкція боїв за Збаразький замок під час Визвольної війни під проводом Богдана  Хмельницького у середині XVII століття. Молоді хлопці із місцевого клубу історичної реконструкції «Збаразький гарнізон» з холодною зброєю в руках відтворювали поєдинки середньовічних воїнів, що викликало овації у чисельних глядачів. Того ж дня у нововідкритій залі замкового палацк почала діяти виставка живопису заслуженого художника України Миколи Шевчука з Теребовлі.

IMG_7317 (Copy)
IMG_7317 (Copy)

162 (Copy)
162 (Copy)

160 (Copy)
160 (Copy)

DSCF5363 (Copy)
DSCF5363 (Copy)

DSCF5362 (Copy)
DSCF5362 (Copy)

DSCF5361 (Copy)
DSCF5361 (Copy)

004 - копия (Copy)
004 - копия (Copy)

136 (Copy)
136 (Copy)

093 (Copy)
093 (Copy)

133 (Copy)
133 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео