На Тернопільщині стартувала природоохоронна акція «Первоцвіт – 2019»

1

Рекордно теплі за середньодобовою температурою дні лютого на Тернопільщині спровокували вегетацію перших весняних квітів. Одночасно із їх появою стартувала природоохоронна акція «Первоцвіт – 2019».

У природному заповіднику «Медобори» видано наказ «Про організацію і проведення операції »Первоцвіт-2019", згідно з яким створено оперативно-рейдові групи з працівників служби державної охорони посилять охорону місць зростання ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України.

Відповідно до ст. 90. Кодексу України про адміністративні правопорушення, погіршення, знищення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 грн) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Крім того браконьєри відшкодовують збитки, завдані навколишньому природному середовищу у розмірі від 37 до 62 грн. за кожну незаконно зібрану рослину (згідно Постанови Кабінету міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030).

Нагадуємо, що порушниками закону є збирачі, продавці та покупці червонокнижних видів рослин. Тому нашим співвітчизникам слід пам'ятати,  що будь-яка протиправна дія може “коштувати” громадянину статті, додають на сайті Тернопільського обласного Управління лісового та мисливського господарства.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео