Орест Сарматський

На Тернопільщині СМС-ки нового ґатунку захищатимуть бджіл

бджоли (Copy)

Аграріїв хочуть зобовязати відправляти СМС бджолярам про хімобробку полів

Схоже на те, що тернопільським аграріям невдовзі додадуться нові клопоти.

Принаймні, такий висновок можна зробити, проаналізувавши зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №10052 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту бджільництва.

Про це повідомляє інформаційний портал ВРУ.

Його суть у тому, що народні депутати пропонують парламенту зобов'язати аграріїв, що застосовують засоби захисту рослин чи агрохімікати, завчасно, але не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки, надсилати SMS-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки, про заплановане застосування ЗЗР чи агрохімікатів.

- У повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назву рослин, що опилюватимуть, назву і діючу речовину препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл, - йдеться у пояснювальній записці.

І ще . Згідно з цим документом, передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництву шляхом накладання штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і штрафу на посадових осіб - від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів.

Більше того, якщо зафіксують незаконну рубку медоносних дерев або чагарників , то за це можна отримати обмеженням волі від 2 до 5 років або позбавлення  волі на той самий термін.

Довідково. У минулому році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей. Характерно, що кількість таких втрат зростає рік у рік  в геометричній прогресії, при цьому, не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом, мабуть, не сподіваючись, отримати від них дієву підтримку.

Фото : «Агробізнес»

Вибір читачів за тиждень

Відео