Віра Олександрович

Прецедент: відразу три села на Тернопільщині хочуть перейти до іншої громади

Котюжини

Три села – Котюжини, Великі і Малі Вікнини, що належать до Великовікнинської сільської ради Збаразького району, можуть спричинити прецедент на Тернопільщині.

Виявилося, жителі цих населених пунктів відразу були незгодні із пропозиціями Перспективного плану формування територій громад Тернопілля, розробленим в обласній держадміністрації. Адже вказані села, згідно із цим документом, потрапили до Борсуківської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) Лановецького району.

Саме тому люди у січні 2019 р. зібрали чергове громадське обговорення, де одноголосно – 874 «за» – висловилися за зміну підпорядкування і перехід до складу іншої ОТГ. Відповідну заяву вони відразу адресували голові обласної ради Віктору Овчаруку.

Великі_Вікнини
Великі_Вікнини

У цьому листі жителі Великовікнинської сільської ради чітко і за пунктами довели, що їм набагато зручніше, комфортніше і вигідніше бути частиною Вишнівецької ОТГ Збаразького району. Адже обслуговують селян із Котюжин, Великих і Малих Вікнин медики Вишнівецької районної лікарні і тамтешнього центру первинної медико-санітарної допомоги, а також рятувальники – із Вишнівецької пожежної частини. Окрім того, чимало місцевих дітей відвідують навчальні заклади саме у Вишнівці. Підписав це колективне звернення багаторічний голова Великовікнинської сільської ради Василь Коляда.

Кравець
Кравець

– Є кілька сіл, де сільські голови давно блокують об’єднання із Вишнівецької ОТГ, – розповідає голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець. – Натомість у трьох селах - Котюжини, Великі і Малі Вікнини, які були включені до Борсуківської громади, народ натиснув на депутатів і сільського голову. Вони всі разом нещодавно прийняли рішення про перехід до Вишнівецької ОТГ.

Що цікаво, Великовікнинську сільську раду утворили у 1940 р. Загальна її територія - 34,56 кв. км. Населення ради, за інформацією «Вікіпедії», у 2001 р. становило понад 2 тисячі осіб. І всі ці жителі Великовікнинської сільської ради попросили Віктора Овчарука донести їхню думку до депутатів обласної ради, аби при перегляді Проекту адміністративно-територіального устрою краю політики врахували бажання громади бути у складі Вишнівецької ОТГ.

Валов
Валов

Як повідомив кореспонденту «Терену» сьогодні, 25 лютого, заступник голови обласної держадміністрації із питань децентралізації Олег Валов, лист-звернення від Великовікнинської сільської ради в ОДА дійсно отримали. Щоправда, його ще не розглядали. Тож про подальшу долю ініціативи говорити ще рано.

Нагадаємо, у Тернопільській та ще трьох областях України реалізовують пілотний проект щодо моделювання адміністративно-територіального устрою на новій територіальній основі. Наразі утворили робочу групу для його реалізації і підготовки пропозицій із розробки законодавчого акту із удосконалення адміністративно-територіального устрою області.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео