90-річна бабуся «запалила» у Микулинецькому палаці (відео)

микулинці

90-літня пацієнтка КУТОР «Микулинецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації», що на Теребовлянщині, пішла до танцю просто у холі медзакладу. Звідки саме пацієнтка, яка вирішила згадати молодість, в дописі не зазначають. Та її завзяттю можна позаздрити.

– Палац Потоцьких у Микулинцях давно такого руху не бачив, але днями приїхали люди з Лановеччини і трошки змінили ситуацію. Бабуся у свої 90 років згадала молодість і пішла у танок, як молода, каже друге дихання відкрилося! – розповідає священик та громадський активіст Олексій Філюк.

Очевидно, саме панотець своїм дзвінким та яскравим співом зумів танцівниці нагадати молодість та відчути миттєве покращення здоров’я. Неважливо, яка застосовується терапія – духовна чи тілесна, аби пацієнтам допомагала.

Відео можна переглянути за посиланням.

Довідково. Будівництво палацу започаткувала вдова великого коронного гетьмана Речі Посполитої Юзефа Потоцького – Людвіга Потоцька (1712-1785 р. р.), в 1760 році, на той час власниця містечка Микулинці. З того часу збереглися флігелі палацу. В кінці XVIII століття Потоцькі продають містечко магнатові Петрові Конопці. Його син Ян Конопка перебудував головний корпус палацу на свій смак. Вийшло красиво у стилі пізнього ампіру. Ці зміни відбулися у1820-1830 роках. Від Яна Конопки палац перейшов у власність до його племінника Казимира Конопки (1825-1884 р. р.), а далі до доньки Казимира – Юзефи Конопки Рей (1856-1938 р. р.). Юзефа була останньою власницею містечка і померла в палаці в 1938 році.

У 1918-1920 роках палац пограбували та розорили більшовицькі орди. З палацу викрали архів, бібліотеку, меблі, твори мистецтва, цінності. Згоріло і праве крило палацу. Після погрому Юзефі вдалося відновити та умеблювати лише декілька кімнат, де вона проживала до 1938 року.  Зараз в палаці розміщена Микулинецька обласна фізіотерапевтична лікарня.

Відео Олексія Філюка, фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео