Тамара Коблик

27 лютого в історії Тернопільщини

27

Цього дня народилися:

спортсмен-волейболіст Роман Зварич (1977, м. Тернопіль);

живописець Роман Іваськевич (1937, с. Великі Кусківці, нині Лановецького району – 27. 11. 2000, с. Білокриниця Кременецького району);

колишній голова Тернопільської обласної ради (2009 - 2011), колишній народний депутат України (VII скликання) Олексій Кайда (1971, Бердянськ, Запорізька область).

Олексій Петрович Кайда

скрипалька, музичний педагог, громадська діячка Дарія Кузик (1923, с. Устечко, нині Заліщицького району - 23 березня 2011).

Screen Shot 02-26-17 at 07.20 PM
Screen Shot 02-26-17 at 07.20 PM

суспільно-політичний діяч, публіцист, редактор Тимотей Старух (1860 с.Бережниця Вижня (повіт Лісько, Сяноцьке воєводство) — 21 квітня 1923 м. Бережани).

Starukh Tymotey.jpg

Цей день в історії Тернопілля:

27 лютого 1945 року – помер теолог, класичний філолог і перекладач родом зі Збаражчини Осип Роздольський, збирач і дослідник української народної музики, записав у 1900-1936 роках З000 народних пісень з мелодіями, співпрацював з Іваном Франком, Володимиром Гнатюком, Філаретом Колессою, Станіславом Людкевичем.

27 лютого 1923 року – Собор православних єпископів Польщі обрав архиєпископа Волинського і Кременецького Діонісія (Констянтин Миколайович Валединський) митрополитом Варшавським і Холмським, главою Польської Православної Церкви.

27 лютого 1944 року – відкрито Теребовлянський технікум політосвіти, який в 1961 році перетворено на культурно-освітнє училище. Тепер - Теребовлянське вище училище культури.

27 лютого 1949 року – енкаведисти захопили криївку ОУН біля села Голгочі Підгайцівського району Тернопільської області. В бою загинули колишній командир сотні ВО-3 УПА-Захід Микола Нога і повстанець Петро Байда.

27 лютого 1983 року – у Львові померла українська опереткова і драматична акторка, уродженка Тернополя Стефанія Стадниківна. Почали виступати на театральній сцені з 1926 року. Виступала в театрах міст Бидґощ, Познань, Вільно, Львів, Харків. У 1941 році знялась у фільмі «Вітер зі Сходу».

27 лютого 2001 року – Тернопільська обласна рада затвердила рішення про створення загальнозоологічного заказника місцевого значення «За Броварем». Розташований між м.Копичинці та селами Яблунів й Увисла Гусятинського району. Під охороною - численна мисливська фауна: заєць сірий, сарна європейська, лисиця руда та вивірка лісова, куниця лісова, куріпка сіра.

27 лютого 2016 – після важкої операції в лікарні Івано-Франківська, не вийшовши з коми, помер  Дерев'яник Руслан Петрович — військовик 72-ї окремої механізованої бригади (Біла Церква), водій-механік БМП. Нар. 26 серпня 1976, с. Нова Гута Монастириського району. Учасник бойових дій в зоні АТО, воював під Маріуполем та Амвросіївкою. 23 червня 2014 року, коли їхав у відпустку, разом із 5 військовими потрапив у полон до банди Безлера в Горлівці, через місяць звільнений за обміном.

Сьогодні – Міжнародний день полярного ведмедя

Цей День з’явився в наших календарях порівняно недавно, в 2014-му році. Це насамперед акція, спрямована на вирішення нагальних екологічних проблем. Міжнародний день полярного ведмедя виник за підтримки організації Polar Bears International. Метою цього Дня є підвищення обізнаності широкої громадськості про катастрофічні впливи глобального потепління на площу льодового покриття вод, де знаходиться природне середовище проживання полярного ведмедя. Якщо не вжити заходів зі скорочення шкідливих викидів вуглецю, які викликають глобальне потепління, то вже в найближчому майбутньому ми можемо стати свідками загрози зникнення цих прекрасних тварин з нашої планети.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день полярного ведмедя"

А ще сьогодні - День Незалежності Домініканської Республіки.

Домініканська Республіка прославилася на весь світ завдяки винахіду нового стилю музики - «меренге», і не тільки. Ще вона є єдиною країною в світі, яка зобразила Біблію на національному прапорі, адже основною релігією країни є католицьке християнство. Його сповідують понад 96% населення. Гімн Домініканської Республіки написаний понад 100 років тому, але і зараз користується величезною популярністю серед населення

Країна Карибського басейну - Домініканська Республіка, Займає дві третини острова Гаїті, на схід від держави Гаїті. Острів розташований на захід від Пуерто-Ріко і на схід від Куби і Ямайки. Країна має багату історичну спадщину, яка налічує понад 500 років. Саме тут вперше оселилися європейські колонізатори, звідси починалася колонізація Америки, тут був побудований перший в Західній півкулі університет, дорога і фортеця. Першим збудованим іспанцями містом в Америці став Санто-Домінго - сучасна столиця Домініканської республіки.

Окупація іспаномовної частини острова гаітянцами спричинила значне невдоволення серед населення східної частини острова, і в кінці 1830-х років тут виник підпільний рух опору - тринітаріїв під керівництвом Хуана Пабло Дуарте. Повстанці здійснювали Численні напади на гаїтянську армію і примусили Гаїті після 22-річної окупації, лишити східну частину острова. В результаті, східні дві третини острова проголосили 27 лютого 1844 року незалежність і заснували Домініканську республіку.

Результат пошуку зображень за запитом "День Незалежності Домініканської Республіки"

Іменини сьогодні святкують Кирило, Михайло, Федір, Овксентій, Юрій.

Вибір читачів за тиждень

Відео