Аби перевірити інформацію про себе, виборці Тернопільщини можуть натиснути лише на одну кнопку

Перед виборами Президента України жителі Тернопільщини можуть перевірити інформацію про себе у Державному реєстрі виборців.

Для цього потрібно перейти на сайт установи і натиснути на кнопку «Кабінет виборця», де можна перевірити місце голосування, лише увівши паспортні данні. Окрім того, у цьому сервісі є такі розділи: «Пошук дільниці», «Мої вибори» та «Відкритті данні».

Якщо інформація, яку ви побачите містить неточності можна звернутися в органи Державного реєстру виборців з документами, які підтверджують ці неправильні дані. Там їх можна змінити без будь-яких проблем, – розповідає громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва.  

 

1
1

2
2

3
3

Розповіла омбудсменка й про те, як проголосувати жителям Тернопільщини 31 березня, якщо ті в день виборів будуть не за місцем реєстрації.

Якщо, ви будете, до прикладу, у відрядженні чи навчаєтеся в іншому місті, вам потрібно прийти у органи Держаного реєстру виборців із паспортом і документами, які підтверджують, чому ви повинні змінити місце голосування. Наприклад, довідка з місця навчання, роботи, договір про оренду житла, який підтвердить, що в день виборів ви будете знаходитися там. Проте зробити це варто раніше, а не за декілька днів до виборів, наголошує Ольга Мазаєва.

Для внутрішньо переміщенних осіб процедура обрання місця голосування спрощена: достатньо прийти із паспортом в органи ДРВ та підписати заяву (роздрукувати з інтернету або отримати на місці). Ця процедура займе всього лиш 5-10 хвилин.

Ольга Мазаєва зауважила, що на даний момент кількість осіб, які не матимуть змоги проголосувати за місцем прописки та які змінили його, доволі мала. Тому тим, хто не зможе проголосувати 31 березня за місцем реєстрації через певні обставини, слід поквапитися, щоб змінити його.

 Фото з відкритих джерел та авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео