«Безкарність порушує вседозволеність»: тернопільська омбудсменка про порушення закону під час виборів

До виборів Президента у 2019 році на Тернопільщині з’явилася нова практика та посада омбудсмена, що є звичайним явищем для європейських країн.

Насамперед варто з’ясувати, хто такий омбудсмен та чому його роль важлива для контролю виборчого процесу на Тернопільщині. Омбудсмен – посадова особа, обов’язок якої контролювати дотримання прав та інтересів громадян в діяльності органів виконавчої влади та посадових осіб. Саме омбудсмени є тими, хто захищає права звичайних громадян від незаконного впливу на них влади.

Про те, чого вдалося досягнути за час існування такої практики на Тернопільщині, розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва.

– Вибори у нашій країні проводяться часто, а разом із цим відбуваються порушення, розслідування яких, з різноманітних причин, не доводиться до завершення. Окрім того, не завжди є достатня співпраця між правоохоронцями та судовими органами, – розповідає Ольга Мазаєва. – Після виборів багато із порушених справ втрачали актуальність і в результаті нікого не притягнули до відповідальності. А ви знаєте, що безкарність породжує вседозволеність.  

Одна із головних цілей омбудсменів – моніторинг співпраці даних органів правосуддя та судових проваджень до моменту винесення рішення. Окрім того, вони активно навчають правоохоронні органи.

– Навчання, які проводилися у Тернополі моїми колегами, знайшли позитивне сприйняття з боку правоохоронців, які цікавляться передвиборним процесом, щоб оперативно та якісно виявляти порушення і боротися з ними, – зауважує омбудсменка.

Станом на 26 лютого, в області до суду скерували 6 протоколів і притягнули до відповідальності 5 порушників. Одним із важливих досягнень є те, що матеріали, які передаються до суду, мають набагато вищий рівень підготовки, ніж у попередні роки.

– На сьогодні у нас дуже тісна співпраця з правоохоронними органами, які активно реагують на усі звернення про порушення у виборчому процесі, –зауважує пані Ольга.

Хоча тренінги від омбудсменів мають завершитися до кінця тижня, співпраця, яка налагоджена між громадськими організаціями та правоохоронцями задля прозорого проведення виборів 2019 року, не припиняє свою дію.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео