Передвиборча агітація на Тернопільщині: незаконна реклама, провокації, анонімні дзвінки у поліцію та підкупи

Перед виборами Президента України поліція Тернопільської області активно готується до несення служби під час виборчої кампанії, у переддень виборів та у день самого голосування. Адже від спільної роботи усіх служб залежить попередження небезпечних ситуацій, порушень та фальсифікації.

Про те, як правоохоронці навчаються правильно реагувати на політичні порушення, скільки звернень отримали за січень-лютий та які плани у поліції області попереду, розповів начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

– Нами зафіксовано 60 звернень, що пов’язані із виборчою компанію. Із них склали 20 адміністративних протоколів та порушили 1 кримінальне провадження. Частина цих протоколів уже пройшли через суд, а порушники сплатили штрафи за вчинені дії, – розповідає Олександр Богомол.

Зазвичай такі заяви були через розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних, неналежне розташування наметів у яких проводять передвиборну агітацію кандидатів. Крім того, надходили анонімні дзвінки про можливий підкуп, проте реального підтвердження цього не зафіксували.

– Закликаю громадян не піддаватися на провокації такого типу, оскільки за них вони нестимуть відповідне покарання. Крім того, жителям області варто пам’ятати, що усі факти порушень з якими вони звертаються у поліцію мають достовірними. Оскільки повідомлення про неправдиві злодіяння розцінюються як порушення і мають кримінальну відповідальність, – каже Олександр Богомол. – Проте, якщо хтось із громадян помітив порушення у виборчій агітації, будь-який прояв підкупу чи фальсифікації, варто телефонувати на лінію «102».  

Для того, аби правоохоронці були краще обізнані у сфері порушень, які виникають у передвиборній агітації, Громадянська мережа ОПОРА тісно співпрацює з поліцією та проводить тренінги. Та все ж поліція області має свої способи навчання у цій сфері.

– Кожен працівник поліції має пам'ятку, яка розроблена для кращого розуміння політичної компанії. У ній описані можливі порушення під час виборів, механізми дії працівників поліції в таких ситуаціях, – зауважує пан Олександр.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео