Оксана Бучко

Після трагедії в горах тернополянам нагадують правила походів в холодну пору

52941716_2460062647356301_1090963513280561152_n

Як вберегти себе від холоду та не зазнати переохолодження і обморожень у високогір’ї пояснюють спеціалісти після трагічного випадку на горі Піп Іван. Нещодавно там загинули досвідчені туристи, інші – отримали суттєві обмороження. Тернополяни допомагали рятувати цю групу.

Щоб уникнути таких ситуацій, Maryan Nischuk радить не піддаватись мотивації дійти до вершини, а рушати в долину, коли настає синдром хронічної втоми.

– Холод у горах був завше не тільки фізично небезпечним фактором впливу на організм, але й психологічно виснажливим, – пише він. – Альпіністи знають якими солодкими бувають мрії про зелену траву, гарячий душ та теплий сухий намет…Тривале перебування у високогір’ї, де ледь не щодня засипає намети снігом, дошкульний вітер і всепроникаюча волога через якийсь час беруть гору, настає синдром хронічної холодової втоми. Відчуття таке, що з холодом ви не впораєтеся, а замерзнете. Разом з фізичним виснаженням, недоїданням та спрагою холоднеча починає доймати до кісток і у думках лише оті мрії про теплий намет та гарячий душ…Тоді справді слід рушати у долину.  Відчуття, що замерзаєте є захисною реакцією. Якщо нехтувати цим внутрішнім голосом організму і підкорятися домінуючій мотивації дійти до вершини – а це часто буває – можна успішно напитати собі біди.

Базові принципи, які допоможуть вберегти себе від холоду у високогір’ї та не зазнати переохолодження і обморожень в горах:

1. Використовуйте термобілизну з максимальним вмістом вовни.

2. Беріть запасну термобілизну.

3. Намагайтеся рухатися так, щоб мінімально потіти – це важливо! Намагайтеся постійно бути постійно в русі навіть у базовому таборі. Відсутність активності викликає апатію!

4. Використовуйте пухові куртки, які закривають сідниці.

5. Краще брати дві пухові куртки і одягати їх за принципом «капусти».

6. Не користуйтеся тісним взуттям і не затискайте ступню шнурівками або раками-кішками понад міру.

7. Візьміть собі за правило брати з собою запасні рукавиці.

8. Використовуйте тільки чисті шкарпетки і мийте милом ноги у холодній воді перед сходженням.

9. Максимально споживайте солодкий теплий чай.

10. Натирайте обличчя та руки перед сходженням жирним кремом (можна салом).

11. Не доводьте себе до виснаження і намагайтеся принагідно ховатися від вітру (за скелею, у мульді, у наметі, у сніговій печері тощо).

12. Споживайте незначну кількість алкоголю (50 грам рому бажано) тільки тоді, коли ви вже вклалися у спальний мішок. Алкоголь притуплює відчуття небезпеки і хилить до сну.

13. За жодних обставин не спіть на маршруті!

14. Зігрівайте махальними рухами переохолоджені кінцівки.

15. При відчутті оніміння (пальців, носа...) розтирайте їх руками. Тільки не снігом і не спиртом!

16. Слідкуйте за обличчям напарника – він може не відчути як обморожуються щоки та ніс.

17. У аварійній аптечці обов’язковим має бути один з судинорозширювальних препаратів, наприклад, трентал (пентоксифілін). Але нікому разі не вживайте понаднормову дозу цього препарату!

18. У аварійній аптечці обов’язковим є препарат дексаметазон (вводити ін’єкційно у м’яз при критичних станах – апатія, запаморочення, надмірна сонливість!).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео