Тернополянам пояснили, що патронат над дитиною – це не заробляння грошей

патронат

Така новація для тернополян як патронат над дитиною насправді уже має історію. Проте брати на себе відповідальність ніхто надто не поспішає, розповідають фахівці. Поряд з цим на Тернопільщині є й позитивні зрушення. Так, у Гусятинському районі зараз дві родини, котрі готові тимчасово взяти на виховання у свою сім`ю дитину, проходять спеціальне навчання.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

– За це справді виплачуються певні кошти. На утримання дитини до 6 років – 3 252 грн, на дитину до 18 років – 4054 грн. Проте не варто ставитися до патронату, як до заробітку. Адже це велика відповідальність за долю конкретної маленької особистості, – каже директор Кременецького районного центру соціальних служб для сім`я, дітей та молоді Алла Злочевська. – Основне завдання на сьогодні – знайти родини, котрі візьмуться за це з усією відповідальністю і бажанням допомогти.

Також фахівець уточняє чим повинна забезпечити дитину патронатна сім`я.

– Під час перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя ведеться журнал спостережень, до якого патронатним вихователем вноситься інформація про дитину (психологічний і фізичний стан, потреби, особливості характеру та поведінки, досягнення, труднощі та зміни, що відбуваються), подолання нею складних життєвих обставин, контакт з батьками/законними представниками, родичами, у разі наявності законних підстав – з кандидатами в опікуни/піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, усиновителі, а також підготовку до повернення її у сім’ю або зміну форми влаштування. Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, – уточнює Алла Злочевська.

Проте є певні обмеження. Патронатним вихователем не можуть бути особи, які обмежені у дієздатності або визнані недієздатними. Також заборона стосується людей, що перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері, зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами, не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу), були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, є особами без громадянства, перебувають у шлюбі з особою, яка не може бути усиновлювачем.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео