Квітучий кущ з Кременецького ботанічного саду вартував як ціле село

азалія 1

Важко переоцінити працю відомого англійського ботаніка Діонісія Мак-Клера (Міклера), котрого вважають одним із засновників Кременецького ботанічного саду.

- Спадок Діонісія Мак-Клера, як майстра садово-паркового мистецтва, – десятки англійських парків. Англійські пейзажні парки наприкінці 18 століття були популярними в Європі. Їм були притаманні звивисті доріжки, наявність водойм, збалансоване поєднанням штучних і природних форм. Про них мріяли польські шляхтичі. Ізабела Чарторийська спеціально поїхала в пошуках Міклера до Англії. Адже він був не просто садівником, а професіоналом у цій справі, – пише про видатного ботаніка кременецька письменниця Юлія Бондючна в Інтернет-виданні «Золота пектораль».

Цікавим також є той факт, що науковець вперше виявив в Україні береку та азалію понтійську. Остання допомогла Мак-Клеру суттєво покращити своє фінансове становище і розбагатіти на стільки, щоб придбати ціле село.

- Багатим Діонісія Міклера зробило відкриття азалії понтійської. Азалія понтійська – кущ із жовтою квіткою, був рідкісним, його він розмножив у оранжереях м. Пулави (Польща) і привіз до Лондона з надією, що ботанікам не відома ця рослина. Однак вчені за рік до того вже знали про неї. Зараз вона відома переважно як рододендрон жовтий. Торгуючи саджанцями цього рідкісного виду, заробив стільки грошей, що придбав поблизу Луцька Вільшани. Тут жив після другого одруження, – розповідає Юлія Бондючна.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео