Найдорожча інвестиція графа Миколи Потоцького, вартістю 2,2 млн злотих, розташована на Тернопільщині (відео)

почаїв. потоцький

У рамках проекту «Україна і Польща. Слідами історичної спадщини» глядачам показали відео з дрона найдорожчої інвестиції графа Миколи Василя Потоцького – церковно-монастирський комплекс в Почаєві (лавра), що на Кременеччині. На його будівництво белзький воєвода та канівський староста витратив астрономічну на той час суму – понад 2,2 млн злотих.

- Період будівництва церковно-монастирського комплексу в Почаєві – 1771 – 1785. Початки православного монастиря в печерах почаївської гори походять з 14 століття. Будівництво нової церкви розпочалося в 1771 році завдяки величезним сумам, подарованим василіанам Міколаєм Василем Потоцьким, воєводою белзьким, старостою канівським. Від 1758 року Потоцький вважав себе щирим греко-католиком, а в 1772 році він оселився в садибі у дворі Василіанського монастиря. Будівництво нової церкви було доручено силезькому архітекторові Готфріду Гофману; у будівництві взяли участь архітектори зі Львова Петро Полеєвський та Францишек Ксавері Кульчицький. Роботи були завершені в 1785 році, – йдеться в анотації.

Після третього поділу Речі Посполитої Почаїв опинився на території Російської імперії. У 1831 році пропольських василіян вигнали, їх замінили православні ченці. З 1990 року монастир знаходиться в юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату (нині РПЦ).

Сам же Микола Потоцький наказав побудувати на монастирському подвір’ї для себе маленьку дерев’яну хатину, в якій прожив аж до смерті. Поховали мецената у крипті під Почаївською церквою.

Відео «YouTube», фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео