Як тернополянам проголосувати зі старою фотографією в паспорті чи ID-карткою

Менше ніж за місяць на Тернопільщині відбудуться вибори Президента України. Саме тому, аби проголосувати, жителям області необхідно завчасно подбати про свій паспорт.

Раніше існувала думка, що власники ID-карток не зможуть проголосувати на виборах, проте це міф, який варто розвіяти. Адже і власники паспорта-книжечки, і ID-картки зможуть без перешкод отримати бюлетень, щоб відати свій голос за обраного кандидата.

– На виборчих дільницях від вас не мають вимагати довідку про реєстрацію місця проживання, – наголошує керівник УДМС України в Тернопільській області Ярослав Давибіда. – Достатньо мати паспорт. Головне перед цим перевірити, чи дійсний ваш документ. Зробити це можна на сайті відомства та вирішити усі проблеми до початку виборів, – додає Ярослав Давибіда.

Також не є приводом для заборони участі у голосуванні невчасно змінене фото у паспорті-книжечці. Навіть якщо виборець не встиг змінити його у зазначений законом час, він має повне право проголосувати на цих виборах. Проте змінити фото потрібно, але якщо через обставини, цього не вдалося  зробити до 31 березня, ви все ж можете голосувати.

– Якщо з вашим документом щось трапилося, то нагадую, що оформлення ID-картки займе 20 робочих днів, за це потрібно буде заплатити 279 гривень. Або зробити документ за коротший термін – 10 днів за суму у 366 гривень, – зазначає Ярослав Давибіда.

Варто зауважити, що у підрозділах міграційної служби Тернопільщини зберігається велика кількість вже зроблених ID-карток, яких їх власники не забрали. Саме тому, керівник УДМС України в Тернопільській області, наголошує на тому, аби люди прийшли і отримали свій документ. До слова, підрозділи міграційної служби Тернопільщини працюватимуть і 31 березня.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео