Тернополянам варто знати чому млинці, а не вареники

pancake_vs_vareniki

У сиропусний тиждень, або як ще його називають Масляниця, пожвавилися суперечки щодо того, чиє це все ж свято. Багато хто несправедливо вважає його російським і переконує, що млинці - не українська страва, що ми повинні відзначати Колодій і готувати вареники. Чому не варто відмовлятися від млинців пояснює тернополянам кандидат філологічних наук Ангеліна Ганжа.

- Якщо в цілому, то запам’ятайте, розкажіть дітям, колегам та друзям, що млинці – це символ сонця, хлібний круг. Вареники, як і пельмені, (різниця між якими лише в ступені готовності начинки) – це спадщина, хай і величної, але китайської культури. І являють собою інші якості – шматок м’яса чи начинки обгорнутий тістом, а до «сонця» наших пращурів мають дуже віддалене відношення. А ті, хто почав цю істерію, вони або порівнюють товсте з солоним, або просто є безграмотними агресивними та політизованими дилетантами, – пояснює науковець.

Якщо вникнути в історію, то можна знайти згадки про відзначення Масляниці на території сучасної України ще в ІV ст. н.е. (до речі, календарі із села Ромашки Київської області та із Лепесівки – сучасної Хмельницької області). Свято відзначали не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Зважаючи на велику популярність масляничних обрядів та їх значення для народу, Православна Церква не відштовхнула народні традиції, а раціонально, з розумом використала.

- В наш час сирна седмиця не має чіткої дати святкування, адже залежить від найголовнішого християнського свята Великодня та передує семитижневому посту. У 2019 році масляничний тиждень розпочався 4 березня і триватиме до 10 березня. Сім днів поспіль дозволено вкушати масло, рибу, яйця та молочні продукти. Така їстівна розкіш відобразилася у назві свята – Масляна, – розповідають на сайті «Древній Київ».

Відтак, зважаючи на язичницьку історію походження Масляниці, відповідь очевидна – перш за все, це древньослов’янське свято, зароджене на території нашої країни. А ми, українці, є спадкоємцями традицій Київської Русі. Отже, Масниця – наше культурне надбання, незалежно від особистих релігійних переконань – християнських чи язичницьких. Тому абсолютно неправильне твердження, що свято це – північно-східного сусіда.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео