Тамара Коблик

11 березня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

депутат міської  ради, підприємець Володимир Бліхар (1979, м.Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "володимир бліхар"

господарник Михайло Грод (1961, с. Боричівка Теребовлянського району);

громадський діяч, депутат обласної ради Юрій Дзюбан (1960, с. Боричівка Теребовлянського району);

педагог, музикант, літератор Володимир Клапощук (с. Юськівці Лановецького району);

предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Київський і всієї України Мефодій (у миру - Кудряков Валерій Андрійович) (1949, м.Копичинці - 24 лютого 2015, Київ).

Результат пошуку зображень за запитом "Мефодій (у миру – Кудряков Валерій Андрійович)"

польський військовий і політичний діяч, маршал Польщі Едвард Ридз-Смігли (Edward Rydz-Śmigły) (1886, м.Бережани - 2 грудня 1941, Варшава, Польща). Під час Першої світової війни - керівник батальйону в складі Польських легіонів. Один з найближчих співробітників Ю. Пілсудського. З 1935 - генеральний інспектор польських збройних сил і фактичний диктатор Польщі. Головнокомандувач польської армії під час Польської кампанії 1939 року. Почесний громадянин Тернополя. Після поразки польських військ інтернований до Румунії, але 1941 нелегально повернувся до Варшави.

Edward Rydz-Smigly.jpg

математик, громадський діяч Корній Стасюк (1941, с. Вербів Підгаєцького району);

художник-реставратор Андрій Чернець (1975, с. Біла, нині Тернопільського району);

учитель, громадський діяч Михайло Чорнейко (1888, с. Винятинці, нині Заліщицького району – 21. 08. 1982, Канада).

Цей день в історії Тернопілля:

11 березня 1947 року – у Відні помер краєзнавець, професор, уродженець Заліщиків Йосиф Шварц. Цікавився природою Наддністров'я, археологією. На основі зібраних ним предметів у Заліщиках створено краєзнавчий музей. Під час Першої світової війни служив в австрійській армії. Після війни працював учителем німецької мови і ботаніки в Заліщицькій учительській семінарії до її закриття у 1936 році. У 1937 Шварц працював учителем у Заліщицькій гімназії. 1931 року вийшла в Тернополі польською мовою книга Шварца «Заліщики й околиці» - перший краєзнавчий путівник Наддністрянщини. Помер Йосиф Шварц 1947 року.

11 березня 1953 року - відбулася перша сесія Тернопільської обласної ради депутатів трудящих 4-го скликання.

11 березня 1959 року - в м.Бережани, згідно наказу Міністерства сільського господарства УРСР, організовано Бережанський технікум механізації сільського господарства.

11 березня 1960 року - у м.Тернополі було створено загально технічний факультет львівського політехнічного інституту. Ця подія стала першою цеглинкою в історії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

11 березня 2001 року – померла поетеса, уродженка Кременеця Галина Гордасевич. Закінчила Літературний інститут ім. М. Горького у Москві. Брала участь в русі дисидентів, була членом оргкомітетів і делегатом установчих з’їздів Товариства української мови, Народного Руху України та Демократичної партії України. Лауреат літературного конкурсу «Шістдесятники» за 1996 р., премій ім. Олександра Білецького в галузі критики та ім. Валерія Марченка в галузі публіцистики за 1997 р. Похована у Кременці.

11 березня 2009 року - окружний адміністративний суд Тернопільської області прийняв рішення визнати незаконною постанову Верховної Ради України «Про визнання такою, що втратила чинність Постанови Верховної Ради України «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради»» (№3686). Суд зобов'язав Територіальну виборчу комісію провести вибори до Тернопільської облради 15 березня 2009 року.

11 березня 2014 року – у Тернополі помер  народний депутат 11-го скликання Верховної Ради Української РСР, Верховної Ради України 1-го скликання Віктор Шемчук. Більшу частину свого життя Віктор Миколайович Шемчук присвятив розвитку та благоустрою Тернопільщини. Займався реалізацією проектів з будівництва палаців культури «Березіль» і «Текстильник» (бавовняно-прядильного комбінату), житлових масивів «Східний» і «Сонячний», міського стадіону, Чортківського цукрового заводу, заводів радіоелектроніки «Сатурн» та «Оріон» у Тернополі, зведення Молотківського меморіалу у Ланівецькому районі, Меморіалу «Вічний вогонь» у парку Слави м. Тернополя, будівництво Співочого поля, Гідропарку та ін., будивніцтво санаторію «Медобори», реалізація проекту поглиблення і очищення Тернопільського ставу, реконструкція набережної, будівництво фонтанів на озері та у місті. Почесний громадянин м.Слівен (Республіка Болгарія).

11 березня 2016 року – в реанімації о 23:20, не приходячи до тями, помер військовик 8-ї роти 3-го батальйону 80-ї окремої десантно-штурмової бригади (Львів), уродженець Тернополя Юрій Диня. Учасник оборони Донецького аеропорту. Демобілізований. Після демобілізації проходив лікування та реабілітацію. Перебував у важкому стані в реабілітаційному центрі Більче-Золоте Борщівського району. Поховали Юрія Диню 14 березня на Алеї Героїв Микулинецького цвинтаря.

Сьогодні - Початок Великого посту. Великий піст встановлений, головним чином, в пам'ять сорокаденного посту Ісуса Христа, який незабаром після Свого хрещення пішов у пустелю і постив там.

Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового (Пасхи). Він починається за сім тижнів до Пасхи і складається з чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою.

Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця – на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребіння Христа. Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею - 48 днів. Піст, або говіння, - це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви. Протягом всього Великого посту християнська церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв. Риба дозволяється лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим.

Початок Великого посту

Сьогодні - День відновлення незалежності Литви.

11 березня 1990 року Верховна Рада Литви прийняла рішення про відновлення незалежності Литовської Республіки. Таким чином, Литва стала першою радянською республікою, яка проголосила свою незалежність.

В другий понеділок березня відзначається День Співдружності націй. Це свято офіційно визнане в 54 країнах, які є членами Співдружності націй. Раніше в цю міжнародну організацію входили держави, які є частиною Британської імперії, тому до 1947 року ця структура називалася Британською Співдружністю націй.

Співдружність націй має офіційно підтверджений статус, який закріплений у Вестмінстерському статуті. В органах співдружності є свій секретаріат, який займається організацією різноманітних конференцій для учасників цього мирного союзу.

Зараз це свято відзначають такі держави, як Великобританія, Канада, Нова Зеландія, Австралія, ПАР, Індія, Нігерія, Ямайка, Камерун, Мальта, Зімбабве, Мальдівська Республіка та інші. В цей день зазвичай проводяться конференції та зустрічі учасників співдружності на міжнародному рівні.

Іменини сьогодні святкують Іван, Микола.

Вибір читачів за тиждень

Відео