Оксана Бучко

Студент Тернопільського національного педагогічного університету – у числі кращих есеїстів

53517189_2069827489763088_1649898681597427712_n (1)

Учні 6-12 класів, а також студенти 1-4 курсів змагались у конкурсі есеїстів Write On від Корпусу Миру (США).  Переможці із Тернополя представлятимуть місто на всеукраїнському етапі.

Одним із них став студент 4-го курсу факультету іноземних мов ТНПУ Павло Назар.

– Насправді, мені здається, немає універсального рецепту написання ідеального есе, – каже він. – На процес впливають кілька чинників. Тема есе є одним з найважливіших чинників, від якої залежить здатність відпустити все і поринути у процес. Іноді теми бувають, на перший погляд, бентежливими та неможливими. Проте із досвіду скажу, що всі рамки є тільки у голові. У мене був вибір: скласти коротку розповідь або подумати про життя з позиції певного кольору. Остання тема здалась мені цікавішою, бо є змога пофантазувати. Звичайно, хвилину або дві я сидів у ступорі, дивлячись на порожню сторінку, нащупував межу між авторською фантазією та маячнею.

Есеїстам-початківцям студент радить важливо зрозуміти, що думка людей стосовно чужого твору може кардинально відрізнятись від ставлення автора, можливо й критичного. Що дійсно варто зробити – відпустити себе та дозволити виплеснути надумане на папір.

– Стосовно навчання, у моїй групі є чимало студентів, котрі можуть похизуватись кращою заліковкою, ніж у мене, – зізнається переможець. –Саме тому я не покладав великих надій на перемогу. Участь для мене була можливістю кинути собі виклик – за годину написати есе, що більш-менш мало б відповідати певним критеріям. Секрет успіху від мене – писати не задля нагороди, а задля себе насамперед. Бо якщо написане подобається мені, то зовсім неважливо, як його сприйматимуть інші. Ще одна річ, яка точно змусить суддів запам’ятати тебе, це апелювання до тем, котрі турбують суспільство. У моєму випадку, це тема збереження та захисту природи. Есе на такі теми теми є важливими у саморозвитку та зважуванні власних можливостей. Тому, пишіть!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео